Свет

МЕЊА СЕ СТРАТЕГИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ВИРУСА! Прелази се на систем „уради сам“

Шведска здравствена агенција саопштила је данас да мења смернице за праћење контаката заражених ковид-19 тако да проналажење у већој мери обављају саме заражене особе

Нова упутства произилазе из стратегије коју је усвојила већина земаља у којој власти прате и обавештавају људе који су били у блиском контакту са носиоцем болести, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Портпарол агенције је рекао да је много боље да појединци сами контактирају људе које су можда заразили, него званичне јединице за праћење које тренутно имају ову одговорност.

Постојећи систем је добро функционисао кад је број инфекција био мањи, али је постајао мање ефикасан како број расте, каже портпарол.

За разлику од већине система за праћење, шведски систем није анониман, јер се од појединаца очекује да вести о својој инфекцији пренесу свима са којима су били у блиском контакту.

Још није јасно како ће то функционисати у пракси или хоће ли власти проверавати овај „уради сам“ аранжман, наводи Ројтерс.

Очекује се да ће здравствена агенција наредних дана издати пуне смернице.

Иако се број инфекција у Шведској смањио последњих недеља, укупно је 78.048 људи заражено од почетка пандемије, што је бројка која знатно надмашује њене нордијске суседе.

Извор: Информер/Тањуг