Свет

СВЕТ НА ИВИЦИ ХАОСА! Ова држава шаље војску против Ердогана! Почиње рат са Турцима!

Египатски парламент одобрио је данас распоређивање војника изван земље, након што је председник те државе Абдел Фатах ел-Сиси запретио војном акцијом против снага у Либији, које подржава Турска.

АП оцењује да би такав потез могао да доведе до директног сукоба Египта и Турске, блиских савезника САД који подржавају ривалске стране у сукобима у Либији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Египатски председник рекао је да стратешки важан, приобални град Сирт у Либији, представља „црвену линију“ и упозорио да би напад на тај град подстакао Каиро да војно интервенише како би заштитио своју западну границу са том нафтом богатом земљом.

Египатски парламент, у којем већину имају имају присталице Ел-Сисија, одобрио је планове да се пошаљу војници како би „одбранили националну безбедност Египта“.

Ел-Сиси и амерички председник Доналд Трамп сагласили су се данас да је потребно одржати примирје у Либији и избећи ескалацију између снага које се тамо боре, саопштиле су египатске власти.

Сиси и Трумп разговарали су телефоном, док је египатски парламент одржао затворену седницу на којој је одлучивао о војном ангажовању, рекао је новинарима председник скупштине, Али Абделаал, преноси Ројтерс.

Рат у Либији отпочео је 2011. године када је побуном у земљи, коју је подржао НАТО, свргнут с власти Муамер Гадафи, који је касније убијен.

Земља је данас подељена између владе на истоку, која је у савезништву са војним командантом Калифом Хафтаром, и оне на западу, у Триполију, коју подржавају Уједињене нације.

Исток има подршку Уједињених Арапских Емирата, Египта и Русије, а запад подршку Турске, Катара и Италије.

Извор: Тањуг