Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ! Рок ће се продужити за још три месеца! Послодавци не смеју да отпуштају раднике у Србији: Ево о чему је реч

Радници добијају по 18.000 из два дела

Усвојен је правни оквир за спровођење другог пакета економских мера. Пакет подразумева исплату два пута по 60 одсто од минималне зараде, као и одлагање пореза и доприноса на зараде за један месец, а вредан је 66 милијарди динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И за овај пакет, држава је одредила одређене услове, а најважнији за раднике јесте, да ли ће бити продужен и рок за отпуштања, у складу са исплатама минималца.

Како је потврђено из ресорног министарства, рок за отпуштање радника помера се три месеца после добијања последње исплате.

Дакле, услов за добијање помоћи државе је, као и током првом пакета, неотпуштање више од 10 одсто радника.

Практично, уколико друга минимална зарада буде исплаћена у септембру, дакле то су октобар, новембар и децембар.

– Уколико привредни субјект жели да користи мере Владе Републике Србије, потребно је да не смањује број запослених за више од 10% у периоду од три месеца од исплате последње минималне зараде. Држава је успела да задржи пуну запосленост, наша привредна активност и токови новца показују да је Република Србија на правом путу. Већ сада су видљиви и ефекти првог пакета мера, јер је закључно са 30. јулом исплаћено више плата него закључно са 29. фебруаром ове године – рекао је министар финансија Синиша Мали.

Током претходног пакета, послодавци нису смели да оптуштају раднике до краја октобра, све ток тече пакет мера.

Претходно је држава привреду подржала са три месечна минималца. Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други 4. јуна, а трећи 7.јула. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали нешто више од по 30.000, односно цео минималац, пише Телеграф Бизнис.

Извор: Ало.рс/Н.А.