Свет

ПОНОВО ЦРВЕНИ АЛАРМ У ВУХАНУ: После корона вируса и огромних поплава, страхује се од НОВЕ КАТАСТРОФЕ

После нових обилних падавина, кинеска река Јангце поново буја, због чега надлежни у Кини страхују да би се могле поновити разорне поплаве услед којих је више од 140 људи недавно изгубило живот или се води као нестало.

Због велике количине падавина, велика брана „Три клисуре“, узводно код града Вухана у провинцији Хубеј, поново трпи притисак. Према извештају државне новинске агенције Синхуа, прилив воде у акумулационо језеро иза бране у петак је достигао овогодишњи рекорд.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсетимо, Кина је већ срушила брану на реци Чухе у провинцији Анхуи. Срушена је експлозивом како би се ослободила огромна количина воде из ње због великих поплава.

Друге реке у сливу Јангцеа на више места су се излиле из својих корита, због чега се у Хубеју спроводе мере за одбрану од поплава.

У руралним пределима око језера Појанг, усеви су се нашли под водом, а у неким селима нема текуће воде и струје.

Поплаве у Кини током овог месеца су уништиле више од 12.000 кућа, оштетиле 380.600 хектара усева и на различите начине погодиле више од 20 милиона становника 24 кинеске провинције, већином на југу земље.

Стручњаци се плаше да ће се Кина суочити са несташицом хране уколико се власти у наредних неколико недеља не изборе са поплавама.

Извор: Курир.рс/Танјуг