Србија

ДОНЕТА СУ НОВА ПРАВИЛА У ЈАВНОМ ПРЕВОЗУ! Ово ћете морати да поштујете, у супротном платићете казну од 20.000 динара!

Изменама одлуке у јавном превозу путника, које су у четвртак усвојене на седници Скупштине, превозници су добили нова задужења и обавезе.

Тако ће на пример превозници, ако њихови возачи не возе у одговарајућој обући, бити кажњавани са 20.000 динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Новим изменама сада се онемогућава превозницима да стављају рекламе на стаклене површине возила, било да се она могу отварати или не, пошто је било доста притужби путника да због реклама не виде куда се возило креће.

Превозници попут ГСП, СП „Ласте“ и „Ластре“, као и приватници попут „Ариве“ сада ће бити у обавези да обезбеде исправност валидатора, штампача и возачког компјутера. Дужни су да одржавају чистоћу возила, али и исправност дисплеј-табли. Грејање и клима-уређаји морају бити у функцији и укључени када за то постоји потреба. Исправни морају да буду и бројачи путника и бежични интернет.

Возач мора да буде у униформи и у одговарајућој обући, никако у папучама, сандалама. Морају да поштују одредбе око уласка путника на врата која су за то одређена, али су сада шофери дужни и да прате валидацију возних исправа путника који улазе. Уколико нешто од овога не поштују, њихов послодавац, односно превозник биће кажњен са 20.000 динара.

Уједно, стајалишта јавног превоза ускоро би могла да добију и аутоматску допуну бесконтактних „смарт“ картица, јер је то сада дефинисано новим изменама одлуке.

У изменама допуне у делу који дефинише повлашћене категорије путника, наводи се да право превоза без накнаде имају деца до седам година, припадници Војске Србије у униформи, као и припадници полиције и комуналне милиције у униформи.

Извор: Мондо/ Srbijadanas.com