Србија

ДР КОН СВЕ ИЗНЕНАДИО У ДНЕВНИКУ: Мења се Влада, не видим зашто се не би мењао и Кризни штаб

Фото: Јутјуб

Епидемиолог Предраг Кон каже за РТС да је, иако подаци охрабрују, потребан даљи опрез. Истакао је да је ситуација у Београду несигурна, јер је мало потребно да опет дође до великог погоршања. Кон је говорио и о Кризном штабу

Предраг Кон је, говорећи у Дневнику РТС-а о тренутној епидемијској ситуацији у Србији, рекао да је дошло до поступног смањења регистровања новооболелих, као и прегледа и сумњивих случајева у ковид-амбулантама, а смањује се и присутност у ковид-болницама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви ти показатељи заједно врло јасно стављају до знања да долази до постепеног врло благог пада. То значи да се ситуација некако стабилизовала, али на врло високом нивоу – наводи Кон.

Зато упозорава да је потребан даљи опрез, иако подаци охрабрују. Подсетио је да је и раније било охрабрења, али да опрез треба да буде „мајка мудрости“.

Следе промене у Кризном штабу?

Он је навео да је могуће и да се промени састав Кризног штаба.

– Мења се влада, не видим зашто се не би мењао и Кризни штаб – рекао је он.

Коментаришући ситуацију у Београду, Кон је напоменуо да је она несигурна, јер је мало потребно да опет дође до великог погоршања.

– Довољно је једно веће преношење, одређени експресни догађаји где би дошло до масовнијег преношења вируса, па да се ситуација нагло измени – упозорио је Кон.

Указао је да је данас било великог присуства на купалиштима.

– Без обзира на то што се види да људи углавном поштују мере, треба рећи да од 100.000 људи вероватно има око 100 оних који носе вирус. Од тога како ће се они понашати, и они који су у њиховој непосредној близини, директно зависи од тога шта ћемо имати у наредних недељу дана – истиче Кон.

Извор: РТС