Србија

ЈУРИЋ ПОСЛАО УПОЗОРЕЊЕ РОДИТЕЉИМА: Ево без чега не треба водити ДЕТЕ НА ПЛАЖУ !

Истраживања показују да је пет посто родитеља отворило профил на друштвеним мрежама за новорођено дете

Родитељи годишње у просеку објаве 195 слика своје деце на друштвеним мрежама. Истраживања показују да је 5 посто родитеља отворило профил на друштвеним мрежама за новорођено дете и да 77 % њих објављује снимке голе или полуголе деце, објавио је Игор Јурић на друштвеним мрежама. Он је апеловао на родитеље да пазе шта раде на друштвеним мрежама, када су њихова деца у питању. Том приликом је подсетио и на случај нестале британске девојчице Медлин Мекен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протеклих недеља медији су преносили вести о томе да је 13 година након нестанка четворогодишње девојчице Медлин Мекен, коначно ухапшен 43-годишњак осумњичен за њено убиство и отмицу из туристичког апартмана у португалском летовалишту Праја де Луз.

Према сада доступним информацијама девојчица је и сексуално злостављана. Помисао на ову несрећу изазива страх и код родитеља и код деце.

Крајем јула у Истри ухапшено је и неколико страних туриста који су скривеним камерама снимали разголићену децу на плажи, што је допринело даљној узнемирености родитеља и осећаја да су им деца свакодневно на мети предатора. Има ли разлога за панику? За панику не, али за превенцију да.

Ко су сексуални предатори?Битно је да знамо да сексуално злостављање детета не почиње увек отмицом, и не завршава се увек силовањем и убиством детета. Педофили и сексуални злостављачи су најчешће деци познати људи, људи којима верујемо, чланови породице, родбина и блиски пријатељи.

90 одсто злостављача су деци познате особе
Ако очекујемо да су могући починитељи сексуалног злостављања детета опасне непознате особе, то нас може одвести у лажан осећај сигурности. Таква схватања могу довести до тога да нам попусти пажња и да не обраћамо довољно пажње на то да се 90 посто сексуалних злостављања догађају од деци познатих особа. У Хрватској је, као и у свету, свако пето дете сексуално злостављано, тј. свака четврта девојчица и сваки шести дечак.

Без намере да ширимо панику, желимо да упозоримо родитеље да сексуални злостављачи траже места где су им деца доступна, ако не за физички контакт онда барем за фотографисање односно видео снимање, обзиром да им и слике деце могу послужити за сексуално узбуђење.

Четири типичне карактеристике сексуалних злостављача деце
1. Траже сваку прилику да буду у друштву деце.

2. Своје сексуалне потребе не могу задовољити у односу с другом одраслом особом, иако је 52% сексуалних злостављача деце у браку.

3. Могу имати физиолошку реакцију подстакнуту самом присутношћу детета или погледом на слику или видео детета које их узбуђује, без обзира је ли дете одевено или не, или чак самим маштањем о том детету.

4. Имају лошу контролу импулса, или користе алкохол и дрогу за смањивање инхибиција. Ово не значи да алкохол сам по себи изазива сексуално злостављање, већ да злостављачи користе алкохол и дрогу како би се охрабрили да учине оно што желе, а што се противи друштвеним нормама. Алкохол и дрога им заправо смањују контролу понашања, наводи Поликлиника-деца.хр.

Што су деца млађа и невинија, то су сексуалним злостављачима узбудљивија.

Све примамљивија сасвим мала деца
Кад говоримо о сексуалном злостављању деце, људи обично мисле да је реч о девојчицама и дечацима пубертетске доби. Ипак, чињеница је да се сексуални злостављачи деце узбуђују на наивно и невино. Дакле, што су деца млађа, то су сексуалним злостављачима примамљивија. Што су деца млађа, то су њихове „голе“ фотографије и видео-снимци на тржишту дечје порнографије вредније и траженије.

Сексуални предатори данас имају разне савремене технологије на располагању, па зато не би требало пуштати децу да на плажама иду нага, нити објављивати такве фотографије на друштвеним мрежама. Најбоља заштита је да се деца уопше не појављују гола односно без купаћих гаћица на плажи, нити било где изван куће, јер их не можемо заштитити од скривених камера које предатори скивају у пенкалима, у ручном сату, торби итд.

Посебно желимо да упозоримо родитеље да не стављају слике голе деце на друштвене мреже.

Некад су слике мале деце на плажи без купаћих гаћица биле уобичајене, јер нисмо знали оно што данас знамо. Данас кад све ово знамо, треба да заштитимо децу! Кад једном поставимо такву слику или видео детета на интернет, немогуће је контролисати где та слика или видео може да заврши.

Апелујемо на родитеље да не стварају дигитални идентитет детета служећи се њиховим разголићеним фотографијама и видеима. На тај начин излажу децу опасности да њихове слике буду коришћене за дечју порнографију, а сваки нови поглед на слику/видео детета с циљем сексуалног узбуђења представља ново сексуално злостављање.

Извор: Телеграф.рс