Србија

У СРБИЈУ СТИЖЕ НОВИ ТАЛАС ГРМЉАВИНСКИХ НЕПОГОДА: У појединим деловима се очекује и преко 50 литара кише

ВЕЋ данима Србија је на удару веома снажних грмљавинских непогода са веома обилним пљусковима, уз снажна електрична пражњења, локално и град. Широм Србије забележена је и материјална штета. Нажалост, олује се и данас очекују над нашим подручјем.

У Србији ће у четвртак бити сунчано и топло, уз врло високе вредности УВ зрачења.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Максимална температура биће од 28 до 32°Ц, у Београду око 30°Ц.

Дуваће слаб северозападни ветар.

Због повећане влажности ваздуха очекује се и веома спарно и неугодно.

Према речима метеоролога Ђорђа Ђурића, после подне у западним и југозападним, а крајем дана и током ноћи и у осталим пределима Србије очекује се наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином.

На удару пљускова са грмљавином прво ће се наћи Подриње, западна и југозападна Србија, касније централни предели Србије, Шумадија и Колубарски округ, а током вечери и ноћи и остали предели Србије.

Биће услова и за грмљавинске олује са снажним електричним пражњењем, уз локалну појаву града и у уз веома обилне пљускове. У пределима са веома обилним пљусковима очекује се да паде и преко 40 мм кише по квадратном метру, па ће постојати опасност од поплава на мањим токовима бујичног карактера. На појединим локацијама постојаће опасност од поплава услед немогућности да канализациони и одводни системи прихвате већу количину атмосферске воде у краћем интервалу.

Поред западних и југозападних предела Србије, у току вечери и ноћи опасност од грмљавинских непогода и обилних пљускова очекује се и на југу, југоистоку и истоку Србије и у Поморављу.

Једино би на северу Србије могло да остане суво, нарочито на подручју Војводине.

Иначе, широм западне, југозападне, јужне, југоисточне и источне Србије очекује да падне од 20 до 40 мм кише, локално на југозападу Србије и преко 50 мм, а у зонама са олујама и више.

Због обилних падавина претходних дана и очекиваних данас крајем дана, током вечери и ноћи, у сливу Западне и Јужне Мораве, Пека, Млаве, Тимока, Ибра, Ђетиње и Колубаре постојаће у наредна 24 сата опасност од поплава и бујица у горњим токовима сливова ових река, па се препоручује опрез. Када је реч о средњим и већим рекама осим пораста водостаја, не очекује се опасност од поплава. Велике реке попут Дунава, Саве и Тисе имају средњи и нешто нижи водостај.

Петак ће донети са севера и северозапада продор ослабљеног хладног фронта, уз јак северозападни ветар и незнатни пад температуре ваздуха.

За викенд се очекује стабилизација времена и то ће бити увод у право летње веме током следеће седмице, уз нови топлотни талас.

Извор: Телеграф