Русија Србија

РУСИ ПОТВРДИЛИ! Вакцина је завршена: Добиће је и Србија!

Русија ником ништа не намеће, већ само продуктивно сарађује са државама које су заинтересоване за нашу вакцину, поручио је амбасадор Иванцов

Руска вакцина против коронавируса је дефинитивно готова и биће доступна свим земљама које су за њу заинтересоване, укључујући и Србију!

Ово је рекао Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, који истиче да Москва никоме ништа не намеће, већ само ‘продуктивно сарађује са државама које то желе’, пружајући руку помоћи целом свету.

Према његовим речима, Русија је 11. августа регистровала прву вакцину против короне ‘Спутњик пет’, коју је развио Истраживачки центар за епидемиологију и микробиологију ‘Гамалеја’. Иванцов истиче да је посебно захвалан за позитивне коментаре и процене јавности у БиХ, пре свега у Републици Српској, али и у Србији.

– Надам се да ће људи ускоро имати прилику да заштите себе и своје најмилије од куге 21. века уз помоћ вакцине. И то без обзира чија је, руска, енглеска или кинеска. Битно је да буде ефикасна и приступачна – рекао је Иванцов.

Равноправни партнери

Према његовим речима, Русија нема намеру да користи ову вакцину у било које себичне сврхе, да утиче на некога, уцењује или да тера било кога да се вакцинише.

– Полазимо искључиво од сигурности становништва Руске Федерације, али смо истовремено потпуно отворени и за сарадњу са свим земљама на принципима равноправности. Вакцина ‘Спутњик пет’ је такозвана векторска двокомпонентна вакцина створена употребом генетског инжењеринга. За такву вакцину је изабран вирус који је безбедан за људе, а ген вируса против којег се вакцина прави убачен је у његов геном, тј. вакцина не садржи сам сој коронавируса, већ само производи имунитет. Производ овог гена, протеин, требало би да индукује имунитет против вируса који узрокује болест – објаснио је Иванцов у колумни за ‘Глас Српске’, додајући да су многи одмах најавили сарадњу са Русијом.

– Већ 20 држава је поднело прелиминарне захтеве за куповину доза вакцине, а договор је постигнут у вези са производњом 500 милиона доза годишње у пет земаља. Према прорачунима стручњака, да би се зауставила епидемија, најмање 60 одсто светске популације требало би да добије имунитет на вирус, што би се могло достићи масовном вакцинацијом – наглашава Иванцов.

Председник Србије Александар Вучић претходно је потврдио да је наша држава спремна да преговара са свима о набавци вакцине.

– Знам са ким српски стручни тимови разговарају о вакцини и са ким имају потписане меморандуме о сарадњи. Ми пратимо развој вакцине кроз прву, другу и трећу фазу. Срећни смо ако су Руси већ произвели вакцину, само што морају наши стручни тимови да кажу да ли је безбедна. Спремни смо да разговарамо са свима, јер што пре стигне вакцина, то је спас за економију – рекао је Вучић.

Највећи пријатељи

Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње, оцењује да Србију треба да интересује пре свега здравље нашег народа.

– Ми нисмо земља која је у свађи са било ким. Одакле год да дође вакцина, требало би да је набавимо, ако је делотворна и безбедна. То што прва вакцина долази из Русије, која је показала много пута досад да је светска сила, сигурно ће нам олакшати ситуацију јер је та држава наш највећи пријатељ међу великим силама. Наравно, не треба искључити ни Кину, из које такође стиже вакцина. Од њих можемо да очекујемо помоћ, али не треба наравно одбацити ни неку трећу могућност… – закључује Деђански.

Извор: Информер.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

август 2020.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31