Србија

СТРУЧЊАЦИ ОТКРИЛИ СВЕ О ВАКЦИНАЦИЈИ У СРБИЈИ! Ова деца се неће вакцинисати…

Вакцину против короне примаће само деца која имају неку хроничну болест. Наравно, уколико родитељи буду желели да вакцинишу потпуно здраво дете, то ће им бити омогућено.

У најкраћем, ово је одговор на питање које родитељи постављају откако је постало извесно да ће Србија бити међу првим државама које ће добити вакцину против вируса КОВИД-19, највероватније већ крајем године.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како објашњавају стручњаци, први у реду за вакцинацију биће они из најугроженијих категорија: старија популација, хронични болесници и здравствени радници, а затим, по потреби, полицајци, војници, просветни радници… Вакцинација ће, како сада ствари стоје, свакако бити добровољна, баш као у случају сезонског грипа.

НЕМА СТРАХА

Како каже др Предраг Кон, епидемиолог и члан кризног штаба, нема потребе за вакцинацијом здраве деце јер она, када се заразе коронавирусом, имају најблаже симптоме.

– Друга је ствар када дете има неку хроничну болест. У сваком случају, уколико родитељи желе да вакцинишу здраво дете, моћи ће то да ураде – рекао је Кон, истичући да би епидемија короне без вакцине свакако трајала неколико година.

Исти став имају и педијатри, који не виде ниједан разлог да се уведе евентуална обавеза вакцинације све деце против КОВИД-19. Поручују, међутим, да што већи део старије популације треба да прими вакцину, пошто је то једини начин да се спречи да их млађи заразе.

Бисерка Шутаковић, начелница педијатрије у дому здравља у Земуну, објашњава да се нису до сада помније бавили овим питањем с обзиром на то да се још не зна када ће вакцина стићи у Србију.

– Ипак, мислим да би се могла применити аналогија са вакцином против грипа, коју препоручујемо и дајемо само деци која имају неку хроничну болест – каже докторка за Српски телеграф, истичући да се не треба плашити вакцине и да она у каријери није имала ниједан случај неког негативног пратећег ефекта вакцине код деце.

– Иако су Руси први званично регистровали вакцину спутњик В, мало је познато да су Кинези још у јулу почели да дају своје вакцине најугроженијим категоријама становништва – објаснио је саговорник нашег листа, истичући да српски лекари увелико проучавају документацију за кинеску, руску, као и за вакцину коју заједнички производе „Астра зенека“ и Оксфорд.

 

 

 

 

Извор: Република.рс