Свет

СВЕТ НА НОГАМА! ЕУ жестоко запретила Турској! Оставите Грчку на миру или ћемо…

Шеф дипломатије ЕУ каже да ће се ЕУ трудити да „да шансу дијалогу“, али је стрпљење на измаку

ЕУ жели да нађе пут ка здравијим односима са Турском и у том циљу морамо да радимо на очувања простора за дијалог, али и на снажном заступању наших интереса, поручио је шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је након неформалног састанка Савета министра спољих послова ЕУ у Берлину нагласио да је ЕУ јасна када је реч о одбрани споствених интереса и солидарности са Грчком и Кипром у спору са Турском.

– Турска мора да се уздржи од једностраних акција што је основи елемент неопходан за наставак нашег дијалога – поручио је Борел.

Шеф дипломатије ЕУ каже да ће се ЕУ трудити да „да шансу дијалогу“, а он лично да створи простор за преговоре по свим отвореним питањима које произилазе из „тешких и комплексних“ односа ЕУ и Турске.

– Истовремено, јасно је да постоји растућа фрустрација због турског понашања. Савет ЕУ је зато показао политички консензус у циљу убрзања рада на проширењу листе одговорних за нелегална бушења у Источном Медитерану – каже Борел.

Он је најавио да ће, уколико изостане напредак у разговорима са Турском, ЕУ у септембру размотрити додатне рестриктивне мере према Анкари.

 

 

 

 

Извор: Тањуг

Ознаке