Свет

ЗАСТРАШУЈУЋИ СНИМЦИ ИЗ БЕЈРУТА: 70 мртвих у експлозијама, 3.000 повређених! Гувернер ово упоредио са Хирошимом (ВИДЕО)

Фото: Твитер принтскрин

* У близини луке у Бејруту одјекнуло је неколико снажних експлозија, а том приликом је страдало најмање 70 људи.

* Повређено више од 3.000 људи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

* Међу повређенима су и жена и ћерка либанског премијера

* Сумња се да је експлозију проузроковао заплењени содијум нитрат и други експлозив који је ускладиштен у луци

* Израел негирао да је повезан са експлозијама

* Скоро половина града је претрпела огромну штету

У стравичној експлозији у Бејруту повређено је око 3.000 људи, преноси Ројтерс. Овај црни биланс потврдио је и либански министар здравља.

Либанска телевизија ЛБЦИ пренела је информацију из Хотел Диеу болнице у Бејруту да збрињавају више од 500 повређених и да нису у стању да приме још људи.

Поједине људе спасавају чамцима, пренео је Ројтерс. Десетинама повређених су неопходне операције, па болница апелује да се да крв.

Гувернер Бејрута катастрофу је упоредио са Хирошимом. Прво се зачуо мањи удар, после пет минута су се појавили црни и бели дим. Након тога одјекнула је снажна експлозија и почео је да куља црвени дим.

Како су саопштили мештани на друштвеним мрежама, у неким куц́ама од експлозије су попуцали прозори, људи су осетили како се тресе тло, а само неколико секунди касније звук јаке експлозије. Чак и километрима далеко, полупани су излози на продавницама у многим градским квартовима.

Према прелиминарним информацијама, не ради се о терористичком нападу. Израел је негирао било какву повезаност са експлозијом. Сматра се да је епицентар експлозије било складиште пиротехнике надомак луке. Једна од теорија је да је експлозију могао да проузрокује содијум нитрат, конфискован на броду пре годину дана, а који се налазио у складишту у луци.

Како се наводи, повређене су на десетине људи. Возила хитне помоц́и одвозе људе у најближе болнице. Либански министар здравља позвао је све болнице у престоници да буду у приправности и да збрињавају повређене.

Неколико зграда је урушено, а страхује се да има и заробљених међу рушевинама.

На терену је више од 30 тимова Црвеног крста.

Извор: Курир.рс/sputniknews.com