Србија

ДОКТОР ИЗДАО УПОЗОРЕЊЕ: Ово су највеће грешке које правимо са овим лековима!

Фото: Pixabay.com

ШТА су заправо антибиотици, због чега се прописују и како се користе, објаснили су гостујући на РТС-у др Мијомир Пелемиш и педијатар др Мирјана Мићовић.

– Антибиотици нису лекови за снижавање температуре. За то постоје други лекови, а антибиотици су лекови искључиво за лечење бактеријских инфекција. Да бисмо знали да је о томе реч, болесник мора да се прегледа, да се узму одређене врсте бар минималних лабораторијских анализа – објаснио је инфектолог и специјалиста клиничке фармакологије доктор Мијомир Пелемиш док је педијатар Мирјана Мићовић одговорила на питање када се деци преписују антибиотици:

– Елементарна је крвна слика и тај фамозни ЦРП који се узима поред леукоцита, то је онако за неку брзу оријентацију ако посумњамо на бактеријску инфекцију. Међутим, незнање је међу људима што мисле да антибиотиком могу да реше све проблеме.

Др Мићовић је напоменула да деца узраста од три до четири године у 90 одсто случајева имају вирусне, а не бактеријске инфекције.

– Имуни одговор детета је добар ако дете реагује на услове спољашње средине. То значи да је добро да дете добије температуру, јер то показује да има добар имуни систем који се брани. Наравно да је сада велики знак питања да ли се брани од вируса или бактерија – истакла је и додала како разликовати вирусну инфекцију од бактеријске.

– Цурење из носа, кашљуцање, суви кашаљ, ларингитис, малаксалост, болови у костима… то су знаци да је реч о вирусној инфекцији.

Један од честих разлога због којих ће вам лекар преписати антибиотике су и урининарне инфекције.

– Уринарне инфекције могу да изазову озбиљно запаљење бубрега. Кад неко има честе инфекције мокраћних канала, треба утврдити зашто их има. Није свеједно ако неко има једном запаљење мокраћних канала или има за годину дана пет пута, онда је неопходан преглед код гинеколога или уролога, да се види одакле је извор бактерија, да ли је урођени поремећај у мокраћним каналима, камен у бубергу, има ли нешто друго што узрокује скупљање бактерија на одређеном месту и онда се инфекције понављају – рекао је др Пелемиш.

Како је додао, антибиотици смеју да се узимају чак и у првом триместру трудноћи, али не сви антибиотици.

Ова врста лекова даје се и због проблема са зубима.

– Када неко вади зуб, ако има разлога да му се појави инфекција или да му се погорша здравствено стање – болести срца, срчане мане итд. где мора превентивно да се да један дан до 48 сати антибиотик, то има смисла, све дуже нема смисла, то ће код вас створити могућност да бактерије стекну што већу отпорност. Што више бактеријама дајете антибиотика, дајете им шансу да брзо створе имунитет. Бактерије постају отпорне, јер мењају своју грађу, а нових антибиотика нема.

Док пијете антибиотоке, не једите ово воће

Лекари су издвојили и грешке које људи праве док узимају лекове.

– Антибиотици не захтевају посебну врсту исхране, али грејпфрут, рецимо, не треба узимати уз антибиотик зарад боље ресорпције лека. То је воће које омета ресорпцију, као и млеко, али треба узимати јогурт и кисело млеко, то је као и пробиотик – истакао је Пелемиш.

Грешка је и брз престанак узимања антибиотика.

– Да би се видело да неки лек делује, пацијент мора да га узима најмање три дана, е то је оно што је проблем – пацијенти пију дан или два антибиотик, онда им је добро и они га оставе. То је велики проблем јер се тако развија отпорност на бактерије, па следећи пут када дате антибиотик, он више неће да делује. Не сме да се тако кратко узима, мора да се узима минимално пет дана јер ефекат антибиотика не може да се види док не прође три дана – напоменуо је инфектолог.

Извор: Новости.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

септембар 2020.
П У С Ч П С Н
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930