Свет

ПОТПУНИ ПРЕОКРЕТ! Европа добија нову државу, процес је већ почео

Веће Шетландских острва је надмоћном већином гласало за предлог

Шетландска острва, удаљена више од 170 километара од матичног британског острва, покушаће да изборе независност од Шкотске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, Веће Шетландских острва надмоћном већином гласало је за предлог којим се тражи да политичари удаљеног острва почну да траже начине за постизањем финансијског и политичког самоодређења. Овакав потез могао би довести до референдума о отцепљењу од Шкотске.

Чак 18 од 22 већника гласала су за такав предлог којим је утврђено да су централизирано доношење одлука од стране водеће Шкотске националне странке и укидање финансијских средстава разлози за тражење политичке и финансијске независности.

Шетланди се састоје од стотинак острва на којима живи око 22.000 становника и део је Шкотске, али његови становници радо подсећају да се због историјских и географских веза, осећају блиски и са Скандинавијом. Острва су једнако удаљена од севера Шкотске, норвешке обале и данских Фарских отока у Атлантику.

Они би потенцијално могли добро живети као засебна финансијска целина зајваљујући риболовним и туристичким делатностима.

Без обзира на своју географску изолованост од осталих земаља Европске уније, Шетланђани су се показали као врло вешти корисници финансијских програма Брисела.

У захтеву, који су потписали челник већа Стевен Цоуттс и сазиватељ Малцолм Белл стоји: Забринути смо да ће актуална ситуација озбиљно угрозити просперитет, па чак и темеље одрживости Шетланда као заједнице.

Цоуттс је сугерисао да децентрализација није била од користи и држи да се шкотски парламент чини удаљеним за острвљане, који се суочавају с једном од најгорих несташица горива у земљи.

Рекао је да ниво финансирања трајеката негативно утиче на свакога на Шетландима, иако је шкотска влада уложила у трајектне услуге у задње три године више од 16 милиона евра.

Челник већа Цоуттс срећан је због резултата гласања и каже да веће планира идуће недеље да разгова с владама Велике Британије и Шкотске о могућностима самоодређења Шетланда.

– Статус qуо не функционише. Надам се да ће препознати изазове живота на Шетландима, попут високих животних трошкова, али и неверојатних прилика које би нам могло донијети политичко и финансијско самоодређење.

Други већник Јохн Фрасер инсистира да веће од 22 члана није донело никакву одлуку о уставној будућности, само одлуку да формално започне истраживати могућности.

Најновији потез власти стиже у време након што је шкотска премијека Ницола Стургеон изјавила да се нада да би могло бити другог референдума о неовисности Шкотске.

Подсетимо, шкотско бирачко тело је тесном већином гласова (55,3%) на референдуму 2014. године изабрало останак у Уједињеном Краљевству.

Извор: Еспресо.рс/Јутарњи лист