Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Од данас грађани Србије могу у 18 земаља без теста и карантина! Ево шта треба да знате!

Границе за српске туристе, али и пословне људе, у доба пандемије корона вируса се свакодневно отварају или затварају, тако да ако планирате неко путовање прво се добро распитајте, зависно од земље у коју путујете, да ли вам је неопходан ПЦР тест, да ли ће вас сместити у карантин или вас уопште неће пустити преко границе!

Подсетимо, од данас је за српске туристе поново широм отворена граница са Бугарском пошто тамошње власти више не траже негативан налаз на ПЦР тесту као претходних месеци, па ко још има слободне дане од одмора, може вероватно уз попусте током септембра мало да се избрчка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Срби без икаквих задршки могу да путују у 18 земаља широм света, мада се списак нешто променио у последњих десетак дана.

Тако смо зелено светло добили од Бугарске и Судана, док су свим путницима у омиљена египатска летовалишта, попут Хургаде или Шарм ел Шеика, од 1. септембра потребни негативни налази на ПЦР тестовима.

„Држављани Србије могу без ограничења да уђу у Египат или транзитирају. Од 1. септембра свим путницима који долазе у Египат потребан је негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата. Режим уласка са обавезним негативним тестом се примењује за туристичке дестинације попут Хургаде, Шарм ел Шеика, Табе, Марс Алама, Марсе Матрух и важи на читавој територији Египта“, стоји на сајту Министарства иностраних послова Србије.

* Албанија

* Белорусија

* БиХ

* Бразил (држављани Србије могу да уђу у Бразил ваздушним путем, на краћи период до 90 дана, уз неопходну потврду о здравственом осигурању за све време трајања боравка. Забрањени су интернационални летови са крајњим одредиштем у федералним државама: Мато Гросо до Сул, Параиба, Рондониа, Рио Гранде до Сул и Токантис).

* Бугарска

* Јамајка (пре путовања, неопходно је пријавити се на следећем сајту: visitjamaica.com)

* Република Конго

* ДР Конго

* Малдиви (посетиоцима ће на аеродрому бити вршено мерење температуре и општи преглед; уколико се утврде симптоми ковид 19, биће урађен ПЦР тест)

* Мексико

* Оман (приликом слетања се мери телесна температура путника и евентуално се упућују у карантин они путници са симптомима болести)

* Палау (неопходно је приликом уласка попунити формулар о здравственом стању и да буду подвргнути здравственом прегледу; забрањен је улазак за оне држављане Србије који су претходних 14 дана боравили или транзитирали у НР Кини, укључујући Хонг Конг и Макао или су боравили на путничким крузерима који су пристајали у луке земаља које су погођене болешћу ковид 19)

* Пакистан (на аеродрому се контролише температура; за лица која покажу симптоме медицинско особље на аеродрому одлучује да ли ће захтевати тест на корону; у случају позитивног теста, обавезна је мера изолације)

* Сан Марино

* САД (Не могу да уђу лица која су током претходних 14 дана боравили у НР Кини, осим Хонг Конга и Макаоа, Ирану, 26 земаља Шенген зоне, В. Британији и Бразилу. Под боравком се сматра и транзитирање кроз међународну зону. Имајући у виду да савезне државе имају право доношења сопствених прописа, углавном су све државе релаксирале забране уласка тј. обавезе карантина или негативног теста”.

* Судан (држављани Србије могу да уђу или транзитирају кроз Судан без тестова. Путници са симптомима се упућују у карантин).

* Турска (при уласку у земљу постоји обавезни лекарски преглед и мерење температуре)

* Централноафричка република

 

Извор:  Блиц.рс