Србија

АКО ПРЕЂЕМО ОВУ БРОЈКУ УВОДИ СЕ ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Ово су најновији подаци

У Србији је у последњих 24 сата на корона вирус тестирано 6.503 грађана, од којих је 341 позитиван.

Нажалост, преминула је једна особа.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На респираторима у болницама широм Србије налази се 39 пацијената, а хоспитализовано је 107.

Заражени по градовима: Београд 237 (70%), Нови Сад 25, Крагујевац 19, Ваљево 15, Кикинда 3, а остали су испод 3.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је данас да се повећава заражених корона вирусом, али и број пацијената на болничком лечењу, као и да је привремена ковид болница у Арени примила прве пацијенте.

Врање: Хоспитализовано 30 пацијената

У ковид болници Здравственог центра Врање хоспитализовано је 30 пацијената, од којих је 17 позитивно на коронавирус. Са бронхопнеумонијом су 23 пацијента, на кисеонику 11, објављено је на градском сајту. Примљена су 3 пацијента, а отпуштен исти број. Међу хоспитализованима нема деце, а тренутан број слободних постеља је 150. У ковид амбуланти АТД у недељу је обављено је 60 прегледа, а укупан број првих прегледа је 37. Узоркована је крв код 43 пацијента и сачињено 36 РТГ плућа. Урађена су 23 ПЦР и 33 брза теста, а дијагностикована бронхопнеумонија код 4 пацијента. (Т. С.)

Заменица директора Института за јавно здравље Батут Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да се у болницама у Србији тренутно се налази око 730 пацијената оболелих од ковид 19. Она истиче да су почеле да се пуне и привремене болнице. Докторка је навела да су најефикасније мере, док се не појави вакцина против вируса корона, ношење маски и одржавање растојања.

Корона убрзава у Мачванском округу где је за претходних седам дана, од 19. до 25. октобра потврђено сто позитивних узорака на ковид-19, саопштено је данас из Завода за јавно здравље у Шапцу. Највише новозаражених је у Шапцу – 48, следи Лозница са 37, Богатић девет, Мали Зворник четири и Владимирци два.

Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек рекао је за Курир да се ситуација у Новом Пазару и околним градовима погоршава, као и да је примећен нагли скок позитивних грађана на коронавирус, али и већи број хоспитализованих пацијената.

Иначе, епидемолошка ситуација ни у земљама региона се не смирује. У Хрватској је у последња 24 сата регистровано 828 нових случајева заразе корона вирусом и 15 преминулих пацијената, а број тренутно активних случајева је 10.919.

Како су истакли чланови Кризног штаба, али и сам председник Србије Александар Вучић, наредних дана и недеља се може очекивати и више од 1.000 новозаражених у року од 24 сата.

Уколико би ова бројка стигла до 1.500 могле би да буду уведене ванредне мере, па чак и полицијски час. Лекари су данас обелоданили да се на лечењу у КБЦ „Драгиша Мишовић“ налазе и деца, а најмлађи пацијент има само пет месеци.

Извор: Курир.рс/Блиц