Србија

СРБИЈА УЛЕТЕЛА У ТАМНО ЉУБИЧАСТУ ЗОНУ! Стигло драматично упозорење! Ево шта нас чека!

Трећи талас у Србији букти, налазимо се на индексу од 116, што означава број заражених у претходних 14 дана на 100.000 становника, рекао је професор информационих технологија Петар Кочовић.

Кочовић је рекао да је Србија на репу догађаја и да је у једном тренутку била у одличној ситуацији, али да више није.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Расте број број новозаражених широм света. Јуче смо имали рекорд са више од 500.000 заражених дневно – рекао је Кочовић.

Мало ко је веровао, како каже, да ће пандемија дуго да траје, за сада 294 дана.

– Морамо да се спремимо за дуже временске оквире – рекао је Кочовић.

Србија се према неким мерењима тренутно налази у тамно љубичастој фази епидемије.

Истиче да трећи талас у Србији букти и да се налазимо на индексу од 116, што како каже, обележава број заражених у претходних 14 дана на 100.000 становника.

– Овај талас изазива већу заразу, али процентуално мању смртност – рекао је Кочовић.

Професор Кочовић наглашава да је ситуација упозоравајућа.

КБЦ „Драгиша Мишовић“ скоро пун

Начелница анестезије Клиничко-болничког центра „Драгиша Мишовић“ Душка Игњатовић каже да су у тој здравственој установи тренутно на лечењу 174 ковид позитивна пацијента.

– Скоро су попуњени сви капацитети које смо оставили за ковид позитивне пацијенте. Више од 20 пацијената већ имамо у јединици интензивне неге и они су на некој врсти механичке вентилације – рекла је Игњатовић.

Докторка је подсетила да болница „Драгиша Мишовић“ од 1. октобра ради у дуалном режиму, да збрињавају и ковид пацијенте, али и пацијенте који болују од неких других болести, а који нису заражени.

Наглашава да је око 200 кревета издвојено за ковид пацијенте и да збрињавају болеснике са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Просек пацијената који се лече у „Мишовићу“ у овом таласу је 57 година и има мало више мушкараца него жена, а однос је 60 према 40.

Упитана да ли је сада вирус ојачао и да ли изазива озбиљније компликације, Игњатовић је навела да је од укупног броја збринутих пацијената око 10 одсто у јединици интензивног лечења, док је у јуну и јулу у јединицама интензивне неге било 40 одсто од укупног броја збринутих пацијената код њих.

– Још је рано да говоримо о томе. Видећемо наредних дана – закључила је Игњатовић.

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/ТВ Пинк