Свет

СВЕТ У ШОКУ! Ово је разлог због којег Америка и НАТО не могу да прихвате да Турска користи С-400! Иза свега се крије…

Америка и НАТО настављају да негодују због одлуке Анкаре да купи руске противваздушне ракетне системе С-400. Међутим, Турска нема намеру да дозволи да се утиче на одлуке које се донесу у Анкари

Због сталне критике, огласила се портпаролка турског Министарства одбране Надиде Себнем Актоп, која је рекла да ц́е њена земља активирати купљене руске противавионске авионске ракетне системе С-400, чак и ако нису интегрисани у НАТО противваздушну одбрану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова изјава и није неко изненађење јер је идентична порука послата Међународној заједници и за време када је Вашингтон претио санкцијама и пре него што су руски ПВО системи испоручени Анкари.

Према Актоп, тестови спроведени пре недељу дана на турском С-400 били су једноставно природан процес пре лансирања ракетних система.

Према саопштењу, иако је Анкара куповином ових система прекршила све обавезе и споразуме са НАТО, Сједињене Државе треба да преиспитају свој став по овом питању. Потпаролка турског Министарства одбране нагласила је да Турска није прва чланица алијансе која има такве системе,алудирајући на Атини и грчке противавионске ракетне системе С-300.

Попут С-300 које користе савезници у НАТО-у, С-400 ц́е деловати независно и без интеграције у било који НАТО систем командовања – наводи се у изјави.

Да ли се Турска „заиграла“?!

Поред техничке некомпатибилности турског С-400 са НАТО противваздушном одбраном, савезници ц́е морати да промене неке од стратешких акција у региону наредних година. То заправо значи да ц́е недостатак везе С-400 са НАТО системима приморати НАТО чланице да промене неке кључне техничке и војне путеве деловања и кретања како би избегли међусобно пресретање. Знамо да НАТО има интегрисани систем комуникације непријатељ-непријатељ, а руски С-400 спадају тачно у категорију „непријатељ“.

Овај проблем се посебно односи на амерички контингент на територији Турске смештен у турској бази Инџирлик. Сједињене Државе базу користе као главну базу за војне акције на Блиском Истоку и у региону.

У случају конфликта, руски системи које поседују чланице НАТО би представљали „директну претњу“, и већ имају ознаку „непријатеља“. Америци је, упркос свим претњама, од огромног значаја да Турску задржи на својој страни.

Руски С-400 је најновији руски ракетни систем дизајниран за откривање, прац́ење и уништавање авиона, дронова или пројектила на удаљености до 402 километра. Бројне државе чланице НАТО-а, посебно Америка, тврде да су ракетне батерије руске производње С-400 неспојиве са сличним оружјем војне алијансе, па би земље које набављају руске ПВО системе требале бити предмет санкција.

Да ли ће НАТО бити приморан да мења техничке системе због Ердоганове одлуке, или ће пронаћи начин да примора турског председника да се ипак одрекне руског С-400, остаје да видимо.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс