Србија

ДАНАС ОБОРЕН ЈОШ ЈЕДАН РЕКОРД: Експлодирао Конов коефицијент, ово није добро

У последња 24 сата у Србији је на корона вирус тестирано 6.539 особа, од чега је позитивно 1.449 особа. Нажалост, преминуло је још 6 особа, исто колико и јуче.

Према последњим подацима Министарства здравља и Института „Батут“, на респираторима у здравственим установама у Србији налази се 52 пацијента. Пре само недељу дана тај број је износио нешто више од 25.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такозвани Конов коефицијент, оносно број заражених у односу на број тестираних, важан епидемиолошки индикатор, данас износи рекордних 22,16 одсто!

Подсетимо, црни корона низ у Србиј настављен је и јуче, када је оборен рекорд од 1.817 новозаражених за 24 часа од тестиране 9.531 особе. Јуче је од короне за дан преминуло још 6 особа, а на респираторима у здравственим установама широм Србији налазио се 51 пацијент.

Протеклих дана дошло је до наглог скока броја оболелих од вируса корона, а како је истакао епидемиолог др Предраг Кон, очекује се да ће број заражених корона вирусом наставити да расте наредних десетак дана и могао би да достигне више од 2.000 новооболелих дневно, а да ће број преминулих од Ковида-19 постати двоцифрен. Др Кон се залаже за увођење једне мере, а то је „забрана контаката“.

Јутрос је о епидемиолошкој ситацији у Србији говорио и имунолог др Срђа Јанковић, који је такође рекао да је за једну меру, а то је смањење максимланог дозвољеног броја људи на окупљањима са 30.

Градоначелник и члан Кризног штаба Зоран Радојичић је рекао да је очекивано да Београд има највише заражених, у четвртак је било 728, у петак 796, а јуче је било 980 позитивних. Он каже да епидемија има своју динамику, а наше понашање може да снизи криву, односно да смањи плато. Журке, славе и друга славља су највећи извор заразе, истакао је Радојичић.

Извор: Блиц