Србија

ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА СТЕВАНОВИЋА! Ево шта би био НАЈГОРИ СЦЕНАРИО ако се заражавање настави овим темпом!

Фото: Јутјуб

– Капацитета за сада има, али они нису неисцрпни. То значи да, ако се број оболелих и заражавање настави овим темпом, врло вероватно можемо доћи до тога да капацитети буду на измаку или, у најгорем сценарију, да их не буде довољно – истакао је члан Кризног штаба за борбу против корона вируса и директор Инфективне клинике у Београду Горан Стевановић.

Он се обратио новинарима након данашњег састанка министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница у Србији, који је одржан данас у Палати Србија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Број људи у ковид болницама се поваћава стално, укључују се нови капацитети и нове болнице. Још увек имамо довљно капацитета, свако коме у Србиј треба лечење, има где да буде смештен, врше се расподеле по Србији – рекао је Стевановић коментаришући трентуну ситуацију.

Он се захвалио грађанима који се придржавају мера, али је апеловао на оне који то не чине, да почну.

На локалу може доћи до увођења нових мера

Такође, истакао је, локално може доћи до увођења неких нових мера.

– Ми као лекари, не можемо да наређујемо, можемо само да апелујемо да се мере поштују и спроводе. Постојеће мере свакако утичу на то да се смањује број оболелих, али док се сви не укључимо, то ће бити велики проблем – истакао је Стевановић.

Др Небојша Лађевић, директор Центра за анестезиологију Клиничког центра Србије, рекао је након данашњег састанка да је протокол лечања исти у свакој ковид болници, да су уклучени сви капацитети, односно лекари, као и да ће се придружити и студени завршних година медицинских факултета. Они ће, рекао је, помоћи у нековид систему, док остали лекари прелазе на рад у ковид болнице.

Лађевић је изразио задовољство што се ускоро отварају ковид болнице у Батајници и Крушевцу, али је нагласио да „ако се не будемо придржавали мера, и ти капацитети ће бити врло брзо попуњени“.

Подсетимо, састанак министра здравља Златибора Лончара са директорима ковид болница одржан је уочи седнице Кризног штаба за борбру против корона вируса, на којој ће се разматрати актуелна епидемиолошка ситуација, али и могуће нове мере. Седница штаба почиње данас у 12 сати.

Премијерка Ана Брнабић рекла је у суботу да ће почетком недеље бити одржана седница Кризног штаба, а упитана да ли ће бити уведене додатне мере против ширења корона вируса пред новогодишње празнике, рекла је да се сваки дан о томе размишља и да се подаци прате на свака два сата.

– Наши људи ће да се враћају, пратићемо епидемиолошку ситуацију у свим земљама и уводићемо мере ако то буде потребно. Пратимо сваки дан и размишљамо о додатним новим мерама – истакла је Брнабић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс