Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ ЗА ГРАЂАНЕ! Медији преносе: Данас вам на рачуне леже новац!

Компанија НИС данас ће уплатити дивиденду од укупно 115 динара за пет акција, колико су грађани добили од државе, а у уторак, 24. новембра, на рачуне је легло и по 68 динара од бесплатних акција Телекома Србије.

Новац на рачунима грађана најчешће буде дан након што компанија уплати дивиденду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На име дивиденди током претходних неколико година компаније НИС, Аеродром и Телеком Србија сваком грађанину су уплатили по укупно 4.600 динара. Уколико већ нисте, овај новац можете да подигнете – притом ништа нећете изгубити, јер подизањем новца од дивиденди не губите ни право на акције, али ни право на дивиденду које ће компаније исплаћивати у наредним годинама.

С друге стране, ако нисте продали бесплатне акције, као ни подизали новац од дивиденди, на рачуну можете да имате нешто више од 10.000 динара.

Тренутна цена акција НИС-а на Београдској берзи је 571 динара, а пет колико је сваки грађанин добио пре пуних десет година, вреди укупно 2.855 динара. Акција Аеродрома вреди 910 динара, а грађанима је на рачун уплаћено и по 1.700 динара на основу акција Акционарског фонда.

Како до новца

Новац од дивиденде грађани могу да подигну на шалтеру предузећа Пошта Србије уз обавезно показивање личне карте. Дакле, све што је потребно јесте лично присуство, лична карта и усмени захтев за подизање новца по основу дивиденде. И новац добијате одмах.

Грађани који немају рачун за бесплатне акције у Пошти, новац од дивиденде могу да подигну у својој банци.

С друге стране, новац од акција могуће је добити само уколико деонице продате, а то је могуће такође у Пошти давањем налога за продају. Новац притом не добијате одмах, већ када ваше акције буду продате, а о томе информацију такође можете добити у Пошти.

Важно је знати да у случају да продате деонице, губите право и на дивиденду и на акције.

Уколико се питате да ли продати бесплатне акције или имате још недоумица овде су одговори на све дилеме.

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс