Свет

ШОКАНТНО! Још увек није завршено? Ево како Трамп још увек може да победи на председничким изборима!

Поновно бројање ће вероватно Трампу донети одлучујућу предност

Америчко министарство правде издало је налоге федералним истражитељима да провере тврдње о наводним неправилностима на председничким изборима на којима је, према пројекцијама, победу однео демократски кандидат Џо Бајден.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али све се чини да председнички избори још увек нису готови и да постоји могућност да победи Доналд Трамп. Како се каже: „Није готово док дебела дама не запева“. А није.

Како Доналд Трамп може да дође до победа на изборима?
1. Само изборни колегијум или државна законодавна тела могу кандидата прогласити победником. Неодговорно је доносити ову одлуку на основу броја укупних гласова и разним пројекцијама и прозвати Бајдена „новоизабраним председником“.

2. Поновно пребројавање гласова у Аризони, Џорџији и осталим државама вероватно ће ићи у великој мери за Трампа. Већина вероватних грешака или неважећих гласова догодила се на гласачким листићима који су послати поштом. (Теже је петљати се у машинске гласове). Будући да је Бајден освојио више од две трећине гласова поштом и гласачких листића у одсуству, вероватно је да ће већина одбачених гласачких листића бити одузета од Бајденовог укупног броја.

3. Медији тренутно дају Трампу 214 електорских гласова бирачког тела (270 је ниво победе).

4. Аљаска, где је Трамп целе недеље водио са 2:1, вероватно ће дати своја 3 гласа Трампу дајући му 217 електорских бодова.

5. Трамп је такође водио у Северној Каролини (15 гласова) целе недеље и његова маржа од 75.000 није се смањила. Несумњиво ће носити Северну Каролину. Попут Аљаске, медији неће тражити да Трамп промовише илузију победе Бајдена. Северна Каролина би довела Трампов глас до 232 електорских бодова.

6. Пребројавање гласова у Аризони показује да се Трампов дефицит смањио са 30.000 у петак на 18.500 у суботу, а преостало је још око 100.000 гласова за пребројати.

Након што се Аризона (11 гласова) у потпуности преброји, проћи ће кроз поновно бројање у зависности од про-Трампове пристрасности утврђене у тачки 2. Ако би победио у Аризони, имао би 243 гласа.

7. У Џорџији (16 гласова), Бајден предњачи са само 8.400 гласова, што је разлика која опада. Као и Аризона, Трамп ће можда и даље добити у гласању а и ако не добије, имао би врло добре шансе да превлада у поновном бројању гласова. Са Џорџијом, Трамп би имао 259 гласова.

8. Висконсин (10 гласова) се рачуна као да га је Бајден освојио са 21.000 гласова, али предстоји поновна провера. С обзиром на чињенице набројане у тачки 2, врло су велике шансе да ће Трамп носити Висконсин. Процес поновног бројања у Висконсину је јединствено поштен и транспарентан – модел за нацију – тако да ће Трамп можда преокренути државу. Ако то учини, имаће 269 гласова – један стидљиви бод од победе.

9. Затим се све своди на Пенсилванију и њених 20 гласова. Врховни суд је привремено дозволио пребројавање гласачких листића ако су стигли пре петка, 6. новембра, и били обележени поштанским маркама пре дана избора, 3. новембра, и наложио раздвајање гласова са закашњењем. Када је судија Самуел Алито обавештен да држава није раздвојила закаснеле гласове, као што је саветовао секретар Пенсилваније, Алито је у петак издао тај налог.

Бајден тренутно води са 37.000 гласова у Пенсилванији. Судија Алито и судска већина могу избацити закаснеле гласачке листиће, вероватно испоручујући државу Трампу.

Поред тога, из горе наведених разлога, поновно бројање ће вероватно Трампу донети одлучујућу предност. Ако победи у Пенсилванији, имао би 289 гласова и победу.

Хоће ли бити поновљеног бројања у Пенсилванији?
Постоје два начина за покретање поновног бројања гласова: Први, Врховни суд може да наложи поновно бројање гласова ако су гласачи прекршили (горе наведено) Алитову наредбу за раздвајање гласова. И запамтите, четворица судија су желела да преиспитају да ли да у потпуности дозволе касно гласање, али суд је у октобру то одбио. Сад кад је правда у рукама Ами Кони Берет, можда ће се заузети другачији став, посебно ако председништво виси о концу.

Друго, члан ИИ, одељак 1 Устава САД гласи:
– Свака држава ће именовати, на начин који законодавство може да усмери, број бирача, једнак укупном броју сенатора и представника на које држава може имати право у Конгресу – стоји у уставу.

Законодавно тело Пенсилваније, чврсто у рукама републиканаца (оба дома), може одлучити да захтева поновно бројање пре именовања победника. Да би се изградио случај за то, могло би се одржати саслушање о наводним преварама како би се гласачима државе помогло да схвате колико су погрешно вођени њихови гласови.

Већ су лидер државног сената у Пенсилванији и председник Државне скупштине одржали конференцију за новинаре најављујући своју намеру да „ревидирају“ процес пребројавања гласова.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbija Danas.com/westernjournal