Србија

ДР ЈАНКОВИЋ: Послушајте моје савете као стручњака и грађанина, и ја славим Никољдан

Фото: Јутјуб

Имунолог и члан Кризног штаба Срђа Јанковић каже да, он као медицински члан штаба може да говори у име својих колега, и истиче да релаксирање не би могло да се сутра нађе на столу, јер „тренутна ситуација то не дозвољава и не оправдава“. Не би, каже, прејудицирао нове мере, а не би говорио ни о старим, осим о томе да се оне морају поштовати.

– Већ неколико пута се дешава да се пред седнице Кризног штаба спекулише и лицитира шта ће бити одлука на седници па се ствара атмосфера да, ако наше разматрање ситуације тог тренутка не резултира новим, драматичним, спектакуларним мерама, онда је седница била бесмислена и узалудна. Легитимно је да се тело које прати ситуацију, састане управо да би пратило ситуацију – рекао је имунолог за „Ново јутро“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је реч о клиничким сликама и њиховој тежини, др Јанковић каже да ови пацијенти све више доминирају над онима који су у болницама, што не значи да нема оних који имају блаже клиничке слике.

„Систем није пукао“

Истиче да ситуација у болницама није добра, да је систем оптерећен до крајних граница, али да он није „пукао“ јер се пацијентима и даље пружа неопходна помоћ.

– Многи здравствени радници испали су из строја, али има оних који и даље раде, а све како систем не би пукао. Зато је важно поштовати мере и не окупљати се без преке потребе. Ако се будемо окупљали из било ког разлога који није насушна животна потреба, у следећу годину ћемо ући са опасношћу да још више људи оболи – каже имунолог за „Ново јутро“.

И др Срђа слави светог Николу

Истиче да, као грађанин и стручњак, тврди да није време за окупљање, а да ће своју славу, Светог Николу, провести у најужем кругу породице јер је хришћански бринути за своје и туђе здравље.

– Морамо да схватимо да некада постоје проблеми који захтевају колективно и индивидуално одрицање да би се проблем ублажио. Да је уместо пандемије тај проблем пожар, видели бисмо више солидарности, али зашто смо мање солидарни када је у питању пандемија, то је питање за анализу – каже др Јанковић.

14 одсто здравствених радника у свету је заражено, то је озбиљан податак

Када је реч о преласку границе и уласку у Србију, имунолог каже да се никоме не може забранити да уђе у своју земљу, али да је важно да штитимо здравље. Управо зато ће од 20. децембра на граници бити неопходан ПЦР тест не старији од 48 сати, у супротном, одређује се кућни карантин од 10 дана.

Када је реч о отварању ковид болница, др Јанковић каже да су оне биле неопходне, а да бисмо без њих били у много тежој ситуацији него што смо сад. Каже да су здравствени радници под оптерећењем и да су појединци изложени вирусу по читав дан, па је неминовно да ће се део њих заразити.

– СЗО је објавио податак да је 14 одсто здравствених радника у свету заражено, то је озбиљан податак – каже др Јанковић.

Када се ситуација нормализује?

На питање када ће се ситуација нормализовати, др Јанковић каже да се нада промени на боље онда када стигне вакцина која је веома значајно оруђе.

– Прве вакцине улазе у регистрацију и добро је да није реч о једној, већ о њих више, али важно је да је свака од њих безбедна. Засад деца нису циљна група за вакцинацију, а приоретети ће бити они који су највише изложени вирусу и они који су од њега најугроженији – каже др Јанковић за Пинк.

Извор: Блиц