Србија

КОРОНА УШЛА ТАМО ГДЕ НИКАКО НИЈЕ СМЕЛА: Вирус направио хаос

И поред свих мера предострожности и заштите вирус корона ушао је и у Дом за стара лица „Вила Катарина“ у Бору где је заражено 19 особа, од тога 16 штићеника овог дома. Сви су прошли комплетну тријажу и седам корисника дома је задржано на болничком лечењу.

– Предузели смо радикалне мере да заштитимо наше кориснике и изабрали смо најтежи и по нашем мишљењу најефикаснији начин да спречимо да вирус корона уђе у дом. И у дому у Бору и у Књажевцу смо организовали рад у две групе, које улазе у карантин, и живе заједно са корисницима. Од 22 радника у Бору, њих 11 радника улази у 15-дневни карантин. Они живе заједно са тим људима, који су у дому само да не би ишли кући и да случајно не би унели вирус у дом. По истеку од 15 дана када долази до смене, група следећа иде претходно на тестирање. По обављеном ПЦР тесту сачека резултат, и ту имамо критичну фазу, од тестирања до добијања резултата. Могуће је да неко од радника за тих дан или два, док не дође резултат негде закачио вирус. Кад дође резултат негативан они тек онда улазе у дом да замене претходну групу. До сада нисмо имали ниједан случај позитиван и ово нам јако тешко пада јер сви радници су невероватно посећени свом послу, пожртвовани и одвајају се од својих породица-изјавио је Милован Ђурић, директор Дома за старе „Вила Катарина“ у Бору.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је објаснио да је Дом за старе сада подељен у три зоне, црвена, зелена и наранџаста. Дом за старе у Бору има 60 корисника , а први симптоми примећени су у суботу када је неколико њих добило температуру након чега је одмах контактирана епидемиолошка служба и Завода за јавно здравље „Тимок“ у Зајечару.

– Ми смо сматрали да смо апсолутно безбедни. Веика је неизвесност колико се то раширило и мнного ме је страх. Предузели смо све да то спречимо, купамо се у дезинфкеционим средствима само да би сузбили и најмању сумњу да вирус доспе у дом. Искренос е надам да ће цела ситуација за недељу дана да се смири и да поново буде безбедно, и изражавам велико жаљење због овога што се догодило – додаје Ђурић.

Према последњим подацима на територији града Бора забележено је нових 52 позитивних случаја вируса корона, од којих је 19 из Дома за старе „Вила Катарина“. У међувремену се 46 соба опоравило и на даншњи дан има 855 активно позитивних случајева на тертироији града.

– Врло је тешко организовати рад када већи број лекара буде заражен. Овог тренутка у Дому здравља имамо 32 заражених, и то седморо лекара, од тога троје из хитне медицинске помоћи. Једна докторка која је 33 године провела у раду хитне медицинске помоћи, изгубила је живот. Зато молим све грађане да помогну да схвате да мере мора да се поштују-рекла је др Весна Радосављевић, директорица борског Дома здравља.

Треба много више да се придржавамо мера, да би бројеви почели да падају
У Општој болници у Бору хоспитализовано је 109 болесника од којих је 89 позитивно на Цовид-19, а осам особа је на респираторима.

– За јучерашњи дан смо имали 17 пријема, то су све болесници са тешком клиничком сликом који изискују кисеоничку потпору. Много нам више треба придржавање мера, да би ови бројеви почели да падају. Систем и оделења функционишу, 24 сата је болница покривена и кадром и осталим ресусрима али ако нешто не променимо у смислу нашег понашања и придржавања мера о којима дуго причамо колико год оделења будемо отварали неће бити довољно. Максимум се даје али сви треба да узмемо део одговорности – рекао је др Јоксимовић.

Градоначелник Бора Александар Миликић је нагласио да ће средствима од око два милиона динара град пружити подршку здравственим радницима и она ће бити расподељенна медицинским радницима у болници и у Дому здравља који су учествовали у борби са вирусом корона.

– Нисмо буџетом планирали средства за прославу Нове године и замолио бих све оне који од тога праве политичке игранке да схвате да јако одговоно радимо и да ћемо тако и наставити. Тражимо законски модел како да свим лекарима који учествују у борби са вирусом корона град обезбеди финанасијску помоћ. У договору са лекарима, расподелићемо свима који су учествоавли директно у борби са корона вирусом. Скидамо капу докторима и на овај начин им кажемо хвала, ово је само мала пажња за све оно што они чине у борби за сваког нашег суграђанина – казао је Миликић.

Извор: Блиц