Православље

ОБРАТИТЕ ПАЖЊУ! Ово је 9 симптома рака плућа! За један никада не бисте помислили! Ако ово приметите одмах се јавите лекару!

Рак плућа једна је од најчешћих малигних болести у савременом друштву. У неким случајевима, на почетку болест не даје никакве симптоме, али се много чешће догађа да они који осете да нешто није у реду не оду на време код лекара. Ово је листа симптома које никако не бисте смели игнорисати.

1. Дуготрајан кашаљ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кашаљ који с временом постаје све гори и интензивнији јасан је знак за узбуну. Густа слуз боје рђе може бити рани знак болести, а суви кашаљ који траје више од месец дана такође треба проверити.

2. Хроничне инфекције

Већину времена, вируси или бактерије су криви за плућне инфекције попут бронхитиса и упале плућа. Међутим, ако се више пута разболите и чини се да свака болест иде право у ваш грудни кош, то би могао бити знак рака плућа. Ове инфекције могу бити узроковане самим тумором или због ослабљеног имунолошког сустава, показују истраживања.

3. Болови у грудном кошу

Хронична бол у грудима један је од најочигледнијих знакова рака плућа, посебно ако постане интензивнија при дубоком дисању, кашљању или смеху. Обратите пажњу шири ли се бол према леђима и раменима. Без обзира на то је ли бол тупа или оштра, разговарајте са својим доктором ако потраје дуже вријеме.

4. Изненадан и необјашњив губитак килограма

Као и код било које врсте карцинома, узнапредовали тумор може створити протеине ​​који у вашем телу узрокују губитак на тежини. Због тога бисте могли приметити и пад апетита.

5. Бол у костима

Ако се рак плућа проширио на друге органе у вашем телу, можете осетити бол дубоко у костима или зглобовима. Често се бол сели у подручје леђа и кукова.

6. Општи умор

Од уобичајеног умора разликује се по томе што се осећате толико исцрпљено да једва чекате да легнете у кревет, а чак и након дуготрајног сна не осећате се боље. Сличан умор јавља се и код депресије и неких других стања, стога посаветујте се с доктором како бисте се увјерили да сте тачно открили извор свог умора

7. Слабост у мишићима

Једно од првих подручја које напада су кукови до те мере да ће вам можда бити тешко устати из столице. Карактеристична је и слабост у раменима, рукама и ногама. Ћелије рака плућа могу произвести одређене хормоне или узроковати да ваш имунолошки сустав нападне делове вашег нервног система који директно утичу на ваше мишиће, што доводи до слабости.

8. Отоци на врату и лицу

Ако тумор на плућима почне да притискати вашу горњу шупљу вену (велику вену која води крв из главе и руку до срца), можете приметити отицање врата и лица. Руке и горњи део грудног коша такође могу бити погођени.

9. Висок ниво калцијума у крви

Неки облици карцинома на плућима стварају супстанце сличне хормонима које нарушавају равнотежу минерала у вашем телу због чега се у неким случајевима вишак калцијума ослобађа у крвоток. Иако можда нисте тога свесни све док вам доктор не наложи лабораторијски тест, требали бисте пазити на ове симптоме: учестало мокрење, претерану жеђ, затвор, мучнину, бол у стомаку и вртоглавицу.

 

 

 

 

 

Извор: ординација.хр