Свет

СРПСКА ДОКТОРКА ИЗ ЧИКАГА ОТКРИВА: Примила сам Фајзерову вакцину у петак и… (ВИДЕО)

Др Александра Поповић, интернисткиња из Чикага, говорила је за Н1 о својим искуствима након примљене вакцине против коронавируса. Истакла је да је имала само мали бол на месту ињекције на руци.

„Ја знам да се људи плаше тога кад чују да неки туђи РНК улази у организам, али он се разграђује јако брзо после уласка у ћелију, ваш организам направи протеин који је исти као што се налази на спољашњости вируса, када се он направи у ћелији, ваш организам зна да је страни протеин и почне да прави антитела против тог протеина“, објашњава она.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поповић ради у болници „Ст. Алеxиус“ у Чикагу.

„Многе моје колеге су примиле вакцину. Ми смо добили инструкције да се распоредимо, ако дође случајно до неких нежељених ефеката по данима да би свако могао да узме слободан дан. Већина лекара и сестара је вакцинисана. Ја сам се вакцинисала у петак Фајзеровом вакцином, за сада немам никакве симптоме, имала сам само мали бол на месту ињекције на руци“, каже она.

Прво је, каже, одобрено за здравствене раднике.

„Следећа група ће бити радници који раде у домовима за старије и они који живе у њима, а трећа група су радници који раде на пословима који су друштвено корисни – као полиција, ватрогасци… Огромне количине вакцина су већ обезбеђене“, каже она.

Проблем је, наводи, што за вакцину морате да одвојите 30 минута.

„Морате да одговорите на десетак питања, да потпишете сагласност и да сачекате још 15 минута након вакцинације да се види да ли имате неку алергију, а они који су имали историју неких већих алергија треба да сачекају још 30 минута, тако да не може огроман број људи у једном дану да се вакцинише као што може за грип“, каже она.

Питања су, каже, само нека генерална.

„Једно десетак њих, не превише, попуните то и онда можете да приступите вакцинацији“, каже.

Прва вакцинација с мањом дозом је први пут, друга је за 21 дан за Фајзер вакцину, а за Модерна вакцину после 28 дана.

„У принципу вакцина садржи РНК, који је у ствари код за састављање протеина, који се налази на спољашњем омотачу вируса корона. Тај РНК у ствари даје информацију нашој ћелији да направи протеин који се налази на вирусу. Ја знам да се људи плаше тога кад чују да неки туђи РНК улази у организам, али он се разграђује јако брзо после уласка у ћелију, ваш организам направи протеин који је исти као што се налази на спољашњости вируса, када се он направи у ћелији, ваш организам зна да је страни протеин и почне да прави антитела против тог протеина, памти га, и следећи пут кад дођете у контакт са короном, он ће вас заштитити. Ако дођете у контакт са великом количином вируса, можете развити лакши облик, али не и тежи облик болести“, каже она.

Истиче да је у Чикагу вакцинисано већ око 30.000 људи, као и да процес иде јако брзо.

„И овде је други талас у току, имали смо јак талас у пролеће, али много јачи у јесен, нарочито после „Ноћи вештица“ и „Дана захвалности“, празника где су се људи дружили мало више него што је било препоручено. У мојој болници има доста пацијената и ја их лечим од почетка ове пандемије. Људи се доста придржавају, на улицама и у продавницама, свуда се људи придржавају, носе маске, али мислим да се трансмисија обавља у породичним сусретима и ресторанима, који сада не раде“, каже.

У САД, каже Нова година није тако велики празник као Божић.

„Ми лекари се највише плашимо Божића, очекујемо још један можда већи талас после Божића“, каже Поповић.

Извор: Н1