Регион

ТРЕСЕ СЕ РЕГИОН: Орбан поднео оставку

Премијер Румуније Лудовик Орбан поднео оставку

Румунске политичке странке десног центра освојиле су довољно гласова за формирање коалиционе владе, саопштио је данас председник Клаус Јоханис након јуче одржаних парламентарних избора.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јоханис је рекао да ће позвати странке на консултације и формирању нове владе „у данима који следе“, јавља Ројтерс.

„Групе десног центра прикупиле су више од 50 одсто свих гласачких листића. Нова влада биће формирана око њих,“ рекао је новинарима.

Претходно је деловало као да је Румунска опозициона Социјалдемократска партија (ПСД) освојила највишше гласова на јучерашњим парламентарним изборима, али да је мало вероватно да ће формирати владу у борби са Национално-либералном странком (ПНЛ) на челу са премијером Лудовиком Орбаном.

Опозициона ПСД је на изборима око 30 одсто гласова, а затим следи Орбанова владајућа ПНЛ странка са око 25 одсто, а трећа је Унија спасите Румунију – Плус са око 15 одсто гласова.

Орбан је синоћ прогласио победу, рекавши да је „уверен у капацитет Националне либералне странке да изгради парламентарну већину са демократским евроатланским снагама, које поштују грађане и желе да се Румунија развија, како би се што пре формирала влада”, пренео је сајт Радио Руминија.

Премијеров оптимизам највероватније произлази из уверења да ће заједно са другим партијама имати већину посланика у Сенату, јер ПСД не може сама да формира власт.

Копредседник Алијансе спасите Румунију – Плус Дачијан Чолош рекао је да Румуни нису дали ни једној странци јасан мандат да сама формира владу, чији би део желела да буде и његова странка.

„Румунији је потребна модернизација у наредним годинама и дубоке реформе. Морамо градити на чврстим и чистим темељима поштења и професионализма и ово је мандат са којим Унија Спасите Румунију – Плус улази у парламент и преговара о уласку у владу“.

Када се саберу гласови Орбанове стране (25 одсто) и Алијансе спасите Румунију (15 одсто) то је 40 одсто према 30 одсто које има опозициона ПСД.

Као и свуда гласови странака које нису ушле у парламент деле се онима који су ушли, тако да Орбанова ПНЛ може да има већину. На четвртом месту је Алијанса за Уједињење Румуна (АУР), која је са око девет одсто гласова ушла у парламент.

Орбан не може да рачуна на гласове АУР, цији је члан Ðорђе Симион рекао да та странка „неће ући ни у једну владајућу коалицију“, додаје се на сајту Радио Румунија.

Председник странке Демократски савез Мађара Келемен Хунор, последње странке која је ушла у парламент, обећао је да ће та партија „покушати да обезбеди уравнотежену климу у румунском парламенту“ и могуће је да ће се прикључити Орбану.

Парламент ће се састојати од 465 парламентараца: 136 сенатора (парламент) и 329 посланика (Представнички дом).

Председник државе Клаус Јоханис, савезник Орбанових либерала, рекао је да ће дати подршку Орбану да „формира коалицију десног центра како би зауставио трошење државног буддзета и вратио поверење чланица ЕУ да инвестирају у Румунију.“

Извор: Танјуг/Информер