Србија

ТУГА У СРБИЈИ! Преминула Светлана Трифуновић!

Многи Лозничани данас се опраштају од Светлане Цеце Трифуновић (71), угледне суграђанке и професорке математике, која је, изненада, јуче преминула у својој кући у граду, где је рођена и који је, као и њене становнике, неизмерно волела.

Рођена и стасала у делу града, где стварао и радио чувени лознички лекар, културни посленик и хуманиста, др Миленко Марин, где је Гимназију учио славни наш математичар професор др Милорад Бертолино, одгајена у завичају чувеног Вука Стефановића Караџића, Миће Поповића и Анте Богићевића, Светлана је у тајне математике увела на хиљаде овдашњих средњошколаца из основаца. Једно време предавала је математику и у Бањи Ковиљачи, где је, такође, била омиљена и цењена.

– Носила је у себи онај диван господски дух, умерен, отмен и пријатан, да свакоме коме сретне, уз поздрав и питање како је, поправи расположење, ако је нерасположе, подједнако младим и старим суграђанима -каже Лозничанин Александар Лечић.

– Била је велики фан ФК Лозница, клуба који је изнедрио, поред осталих великих играча њеног брата Жарка, потоњег врсног прволигашког фудбалера у некадашњој СФРЈ. Била је поносна и волела је породицу своје браће Косте, Чеде и Жарка, као и породице свих људи које је познавала и који су је познавали.

Део радног века провела је у маркетингу овдашње Конфекције „Мода“, у доба када је ова фирма, највећи део конфекције извозила, где ја дала значајан печат успостављању робних марки о којима и сад, љубитељи доброг одевања, не само у земљи, уздишу.

– Све нас је поштовала и искрено се радовала сусрету са нама – каже дипломирани економиста мр Зане Шаулић, иначе одборник Скупштине града, који је одрастао у крају где је одрасла и Светлана, коју су, како каже, суграђани с поносом звали, а тако ће и да је памте као „нашу Цецу“.

-Кућа које је изникла са својом браћом, коју су темемељили њихово родитељи Цица и Стојша, била је пример патријахалног вапистања, дивног односа према људима и поштења.

Светлана Цеца Трифуновић биће сахрањена данас, у 14 часова, на Градском гробљу у Лозници, граду који је, и после њене смрти, показао да је реч о суграђанки „за памћење и дуго, дуго сећање“.

 

 

 

 

Извор: (Еспресо.рс/Новости.рс)