Србија

ПОЗНАТИ ТРГОВИНСКИ ЛАНАЦ ПРЕКО НОЋИ ЗАТВОРИО ОБЈЕКТЕ: Оставили раднике на улици, огромне дугове и напустили Србију

Трговински ланац Хоме Плус и званично је у у стечају. То је потврђено решењем Привредног суда у Београду.

Подсетимо, ова компанија која продаје кућне потрепштине, банкротирала је и средином новембра затворила све своје локале. Њихове продавнице су затворене малтене преко ноћи, а потрошачи су остали без робе и новца.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рачуни фирме су у тренутку затварања локала били у блокади, и то за износ од 55 милиона динара, уговори са тржним центрима у којима су пословали раскинути су због дуговања, а на телефоне се од тада нико не јавља. Тренутно на сајту Народне банке Србије стоји информација да је компанија била у блокади 67 дана, у периоду од 30. октобра прошле до 5. јануара ове године.

Како је Блиц писао, проблеми у компанији „Хоме плус“ очигледно постоје већ неко време, пошто званични подаци указују да је финансијских тешкоћа било и претходних неколико година.

Финансијски извештај о пословању за 2019. годину не постоји, пошто га менаџмент компаније није предао Агенцији за привредне регистре, иако је рок одавно истекао. Из ранијих финансијских извештаја, које је компанија достављала АПР, истовремено се може видети континуирани пад пословања.

У 2018. години имали су 220 запослених и профит од 824.000 динара. Годину дана раније имали су и више радника и већу добит – 269 запослених и профит од 3,1 милон динара. А 2016. године компанија је зарадила много више – 48,8 милиона динара!

Шта да раде купци?

Купци који су наручили нешто у Хоме Плусу остали су практично и без уплаћеног новца и без наручене робе. Како нам је рекао Горан Паповић из Националне организације потрошача Србије (НОПС), они након проглашења стечаја могу да пријаве своја потраживања.

„Онда следи именовање стечајног управника, па сагледавање свих дугова према држави, Пореској управи, добављачима, власницима локала… Тек када се намире њихова потраживања на ред долазе потрошачи“, истиче Паповић.

На питање да ли купци могу очекивати неку заштиту од државе у оваквим случајевима, он одговара негативно.

Према сазнањима „Блиц Бизниса“ Хоме плус има дуговања и према потрошачима, али и према другим фирмама са којима су сарађивали. Реч је о фирмама из различитих области које потражују и по више десетина хиљада евра.

Од пролећа 2017. године компанија је променила име из „Хоме центар“ у „Хоме плус“. У Србији послују око 20 година.

Извор: Блиц