Србија

ОВО НЕМА НИГДЕ, САМО У СРБИЈИ: Дете добило награду из Русије, а држава им наплаћује царину

Замислите потпуно надреалну ситуацију и десиће се у Србији. Једна мама је поделила причу о награди коју је њен шестогодишњи син добио и за коју је пошто је стигла у Србију – морала да плати царину.

Мама Бојана Јанковић која живи у Београду је на Фејсбуку поделила своју причу коју уз њену сагласност преносимо у целости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Мој шестогодишњи син је крајем прошле године учествовао на међународном такмичењу ‘Руски језик – језик поезије’. Били смо пресрећни када су стигли резултати и када смо сазнали да је од 1.245 такмичара, баш он један од 10 награђених учесника. То је наша прва званична победа. Када нас је Вањина професорка из Руског дома, Јулија, обавестила да су победници добили #ипад као награду, његовој срећи није било краја. Добили смо обавештење да је Секулић Владимир добио пакет из Русије. Пресрећни смо кренули у пошту да подигнемо Вањину награду. И ту се прича не завршава. Шестогодишњи Вања Секулић, добитник награде на међународном такмичењу мора да плати царину на своју награду у износу од 100 евра. На моје питање шта да је уместо уређаја добио златну медаљу или пехар, да ли би и њу царинили, рекли су ми да царина мора да се плати, а онда да пишемо жалбу, па ће царина да одлучује по жалби да ли ће да умањи износ или ће можда и да га увећа. Хаику за данас: не освајајте међународне награде, ако немате пара да платите царину”, пише Бојана.

За наш портал она је објаснила да данас планира да зове царину и пише и мејлове.

“Много нас је све ово узнемирило, посебно осећај да смо апсолутно беспомоћни, јер раднице са шалтера нису криве, а и немају никакву моћ одлучивања, а ми као обични грађани од њих даље не можемо да добацимо”, рекла је она.

Извор: Нова