Русија

ПУТИН ПОТПИСАО: Ово су најновије мере

Председник Русије је својим потписом данас подржао мере усмерене на привреду и грађане. Неке од главних мера су увођење мораторијума и проширивање овлашћења руске владе

Руски председник Владимир Путин потписао је закон који садржи низ социо-економских мера за подршку грађанима и предузећима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одговарајући документ је објављен на званичном порталу правних информација. Закон који је израдила руска влада дозвољава увођење мораторијума на заказане инспекције малих и средњих предузећа 2022. године, као и на заказане инспекције акредитованих организација у области информационих технологија до краја 2024. године.

Подсећамо, о томе је било речи 7. марта.

А да би обезбедила статус учесника слободне економске зоне на Криму, организација регистрована ван ње ће само морати да има филијалу или представништво на полуострву. Истовремено се проширују овлашћења руске владе: она ће у текућој години моћи својим актом да дозволи наставак делатности без обнављања лиценце (дозволе), као и да омогући лиценце и продужење њиховог рока без обавезне процедуре оцењивања усаглашености, плаћања државне дажбине и плаћања неопходних јавних услуга.

Поред тога, Кабинет министара ће моћи да дозволи непролажење процедуре оцењивања усаглашености за трајне лиценце (дозволе) и квалификациони испит, као и да продужи важење квалификационих сертификата.

Савезна влада, као и конститутивни ентитети Руске Федерације или општине, имају право да промене суштинске услове уговора (предмет, цена, рок, поступак плаћања итд.) приликом куповине добара за државне и општинске потребе.

Кабинет министара ће такође 2022. године моћи да успостави додатне могућности за набавку од једног добављача, а закон даје право медицинским организацијама да – путем електронског захтева за понуду – набављају више производа који су им потребни, као и да, одлуком оснивача, купују лекове, потрошни материјал и медицинска средства на поједностављен начин.

Ово је само један део мера.

Извор: srbijadanas.com