Свет

Ситуација је измакла контроли! ДРАМА У НЕМАЧКОЈ! Канцеларка зна каква катастрофа је пред вратима?!

Судећи по писању листа Билд, немачка канцеларка Ангела Меркел је згрожена због резултата немачке борбе против пандемије корона вируса, пише DW и пита да ли је вирус заиста измакао контроли

Да ли у време пандемије Немачка заиста седи на „бурету барута” и да ли су одговорнима ствари „измакле из руку”? Ако је само половина тих цитата тачна – а они према тврдњама листа Билд долазе са једне интерне видео-конференције са представницима покрајина – онда је Меркел дефинитивно изгубила стрпљење, наводи се у тексту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Морамо бити још строжи, иначе ћемо се вратити тамо где смо били пре 14 дана”, рекла је Меркел. То колико је канцеларка изгубила стрпљење показује њена реакција на још велику жељу за путовањима која влада међу становницима Немачке.

„За Божић је 50.000 одлетело на Канаре и Малдиве”, наводно је рекла Меркел током конференције. И још – сто пута је питала зашто таква путовања не могу једноставно да се забране, да би онда добила одговор који као да је скован за бивше грађане ДДР-а: Немачка је слободна земља.

Ако су на конференцији заиста изговорене те речи и ако је канцеларка од покрајинских премијера заиста добијала такве одговоре, с правом је повређена, оцењује се у коментару.

Они који негирају постојање короне, а неки од њих су десничарски екстремисти, воле да се позивају на то да је Ангела Меркел из ДДР-а онда када осуђују ограничења грађанских права уведена због пандемије, јер их сматрају неразумним.

„Хрома патка“

Оно што је сигурно јесте да број заражених поново лагано опада. Али, то очигледно није довољно брзо како би се у Немачкој зауставило ширење опасног, мутираног вируса. Такође је сигурно да је доста времена изгубљено у напорном чекању да ЕУ одобри вакцину, која се сада испоручује са закашњењем.

Узнемирава када канцеларка – из многих преговора о бројним темама позната по челичним живцима – изгуби присебност. У јануару 2021. Меркел је постала оно што Американци називају „хрома патка“. Она ове јесени одлази са функције канцеларке. Сви то знају и то је један од разлога зашто њена реч очигледно више нема ону тежину коју је имала некада. То поготово зато што су покрајине у суштини одговорне за спровођење свих резолуција.

Међутим, многи покрајински премијери с којима Меркел мора да преговара желе да буду поново изабрани. Они знају да су људи уморни од пандемије и да чезну за ублажавањем строгих мера. На крају свог канцеларског мандата, Меркел, међутим, не жели да буде упамћена као канцеларка којој због пандемије није успело да савлада последње метре на функцији шефице владе. И то након што је превладала финансијску кризу, а потом и тешке спорове око прихвата бројних избеглица у јесен 2015. и у годинама које су уследиле.

„Кукњава на високом нивоу“

Меркел заступа мишљење које сигурно није сасвим погрешно – да људи у Немачкој „кукају на високом нивоу“. Чак и тренутне мере локдауна, које показују прве ефекте, нису ни приближно строге као на пример ограничења у Италији, Шпанији или Француској.

Другим речима: затворени ресторани, отказани летови и неколико седмица без свеже фризуре је нешто што канцеларка сматра подношљивим. Под тим она не подразумијева судбину власника ресторана, културних радника и уметника који се, попут хиљада других приватника и самозапослених, плаше за своју егзистенцију и економско преживљавање.

Пандемија у Немачкој је трка са временом. Троми почетак вакцинације изазива љутњу. Више ограничења од оних која тренутно постоје тешко је спровести. Безбројни збуњујући састанци покрајинских премијера и канцеларке свима су развукли живце. Једина нада која остаје јесте да се хорор сценарији о мутацијама вируса неће потпуно обистинити.

Тренутно је Немачка поприлично немоћна, а пролеће и с њим полагано враћање у нормалан живот чини се као да је веома далеко, заклучује се у коментару DW.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Танјуг