Србија

Стигло упозорење: “Бајден зна историју Косова – све ће бити другачије”

Фото: Јутјуб

Лидер Самоопредељења Аљбин Курти каже да је председник САД Џо Бајден добро упознат са историјом тзв. Косова и Западног Балкана.

“Знам да су у политици финансије веома важне, али и историја такође. Бојим се да је претходна администрација дала већу тежину финансијама него историји”, рекао је Курти и додао да је у дебатама са бившим америчким изаслаником Ричардом Гренелом било тешко.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за портал Љајми, Курти је оценио да је Гренел журио и био усредсређен на финансијска питања, а изразио је уверење да ће са председником Бајденом и државним секретаром Антонијем Блинкеном ствари бити другачије, преноси Косово онлајн.

Када је реч о споразуму од 4. септембра прошле године о економској нормализацији између тзв. Косова и Србије, Курти је рекао да му се “свиђа део о признању тзв. Косова од стране Израела и указао да је сарадња између САД и ЕУ око Западног Балкана важна”.

Лидер Самоопредељења је рекао да је садржај споразума између тзв. Косова и Србије важнији од рока или брзине којим је постигнут.

“Не бисмо требали да разговарамо о мапама са овом старом идејом размене територија. Требало би разговарати о људима, грађанима и заједницама, а не о политичарима које би требало да спасимо”, рекао је Курти.

Курти је рекао да је Европска унија занемарила регион, посебно КиМ, које није ни укључено у режим безвизног путовања.

Подвлачећи да је судбина региона у ЕУ, он је поновио своју идеју да Европска унија треба да организује “мини Маршалов план” за шест земаља Западног Балкана, по узору на амерички фонд после Другог светског рата.

Курти је рекао да је оптимиста да ће се, ако се КиМ и Србија озбиљно и искрено укључе у разговоре, постићи договор и оценио да је због Русије и Кине тешко предвидети чланство тзв. Косова у Уједињеним нацијама.

 

 

 

 

 

 

Извор:Танјуг