Русија Свет

СВЕТ У ШОКУ! Почиње акција отцепљења дела територије Русије! ХИТНО СЕ ОГЛАСИЛА АМБАСАДА ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ!

Амбасада Велике Британије у Кијеву ће финансирати пројекте за „реинтеграцију“ Крима у састав Украјине, наведено је у документу који је објављен на сајту британске амбасаде.

У оквиру програма „Отворена будућност“, који је покренут 1. јануара и трајаће до 15. марта ове године, планиран је „развој реинтеграције“ полуострва и територија на истоку Украјине које нису под контролом Кијева, као и бележење „кршења људских права“ са руске стране у тим регионима и помоћ „жртвама“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је наведено у саопштењу, показатељи успешности програма требало би да буду документовање „кршења људских права“ на тим територијама и „ефикасно“ извештавање о тој ситуацији, као и „заштита права“ становника полуострва путем нове стратегије Кијева у погледу Крима.

Међу циљевима мисије наведени су и резултати медијског рада са локалним непрофитним организацијама, између осталог са кримским Татарима – на „подизању свести“ о људским правима. Осим тога, планирано је подстицање њихових политичких и људских активности.

Финансирање пројеката износиће до милион рубаља (око 11.000 евра). Истовремено се подстичу суфинансирање и самостално финансирање. Како је наведено, административни трошкови не би требало да прелазе осам одсто од укупног буџета компаније.

„Не можемо да финансирамо академске курсеве или истраживања, курсеве енглеског језика и куповину опреме“, додаје се у документу.

Средства ће бити обезбеђена само за фискалну 2020-2021. годину Велике Британије.

Украјина и западне државе редовно спекулишу на тему „кршења права“ кримских Татара у Русији. Истовремено, руска Државна дума је истицала да су они захваљујући враћању полуострва у састав земље добили права, слободе и могућности које нису имали под Украјином.

Председник Русије Владимир Путин је 18. марта потписао споразум о прихватању Републике Крим и Севастопоља у састав Руске Федерације, а 21. марта документ је ратификовала Савезна скупштина. Упркос убедљивим резултатима референдума, Кијев је одбио да призна Крим као део Русије.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com