Србија

Председник Вучић: Спреман сам на тражење компромисног решења за КиМ, крајем 2018. просечна плата 500 евра

Ако направимо осовину мира и стабилности на линији „север-југ“ на Западном Балкану, између два највећа народа, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема, рекао је председник Србије.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

БЕОГРАД – Ако направимо осовину мира и стабилности на линији „север-југ“ на Западном Балкану, између два највећа народа, Срба и Албанаца, у наредних 100 година решили смо 80 одсто наших политичких проблема, рекао је председник Србије Александар Вучић и најавио да ће у септембру покушати додатно да институционализујемо унутрашњи дијалог у свим форумима.

„Остаје нам још битан однос са Бошњацима. Све остало ћемо држати под контролом“, рекао је Вучић за ТВ Пинк, објашњавајући зашто сматра изузетно важним унутрашњи дијалог о Косову и Метохији на који је позвао најшири круг актера друштевног и политичког живота у Србији.

Стога је, истакао је, спреман да учествује у проналажењу компромисног решења када је реч о Косову и Метохији, решења које би било незадовољавајуће за обе стране, јер само такво и може да буде компромисно, и указао да ми данас не одлучујемо само о нашој прошлости, већ и о својој садашњости и будућности. Важно је, каже, да са Албанцима имамо добре односе и да их уредимо једном за свагда, а не да држимо замрзнут конфликт. Вучић каже да његова нада није велика, али да постоји, те да у отварање таквог питања не би ни улазио да нема такву наду:

РУСИЈА: САД боље да остану мирне

„Ово сам рекао, иако знам да какав год компромис да направите, да вам то Србија неће опростити и знам какве су последице личне и политичке онога ко у томе учествује“, подвукао је председник.
Ту се, додао је, поставља суштинско питање – хоћемо ли имати довољно храбрости да себи погледамо у очи и да кажемо „ово је реално, ово није“ и довољно храбрости да кажемо – не може неко што је нешто наметао да прође само зато што он мисли да тако мора да прође, а да не понуди озбиљну аргументацију, већ да сучелимо све аргументе и да дођемо одређних решења.

„Узгред, нико није говорио у моје име, нити ко зна шта све мислим у овом тренутку. Јер, и није моје да имам готово мишљење, већ да чујем и слушам све људе, да онда изађемо са одређеним предлозима заједно и да видимо да ли са тим можемо да прођемо или не и шта о томе мисли албанска страна“, објаснио је.

Каже да је до сад чуо много различитих мишљења и да је веома задовољан због тога, те да их свакодневно анализира. На констатацију да су се углавном чула два мишљења, једно да треба задржати статус кво, а друго да треба Косово предати Албанцима, и упитан шта је реално стање за Србију, Вучић је рекао да можда може све да се подели у те две групе, али је приметио и да нису баш сви спремни да чују све.

„Можда можете у те две главне групе да поделите, али видећете нарочиту нервозу у појединим медијима на оно што је изговорио Дачић. Такву нервозу, за мене је интересантно, није изазвало ни то да никад ништа не треба да се мења, а ни то да треба све да дамо Албанцима и да признамо све. То ми говори о чињеници да нису баш сви били спремни да слушају и да чују баш све“, рекао је Вучић.

КРАЈЕМ 2018. ПРОСЕЧНА ПЛАТА 500 ЕВРА
Вучић је изразио уверење да ће крајем идуће године просечна плата у Србији бити око 500 евра и истакао да ће грађани осетити и моћи да виде шта је све урађено. Он је казао да је Драган Шутановац једном у Народној скупштини рекао да ће, ако стварно дође до тога да просечна плата у Србији буде 500 евра, сви гласати за СНС.
„Никада то више неће поновити, зато што му је јасно да ће већ крајем 2018. године, вероватно, просечна плата у Србији бити око 500 евра“, уверен је Вучић и додаје да то говори да великим радом, трудом, енергијом, скромношћу и посвећеношћу можете да постижете неупоредиво боље резултате.
Упитан колико препрека има на том путу, казао је да их увек има много, али да није то кључно, већ упорност и ангажман.
Додао је да није реаговао још ни на једно мишљење, јер сматра да су све идеје добродошле и тек их слуша. Указао је да нема готових решења и да неће бити лаких решења, али да је за нас важно да дијалог покушамо додатно да институционализујемо од септембра у свим форумима.

„У свим организацијама и институцијама, у научним форумима, у нашој цркви, са цивилним друштвом, невладиним сектором, да чујемо и разговарамо о свему, да ставимо и да поређамо све ствари на сто и видимо каква нам је будућност и шта можемо да очекујемо у будућности као и то шта су последице једне друге или треће одлуке“, навео је Вучић.

Истакао је да људи треба да буду свесни о чему је реч и да ми данас не одлучујемо само о нашој прошлости, о којој знамо мало или недовољлно, већ и о својој садашњости и будућности. Поновио је да је захвалан многима, посебно Душану Ковачевићу, који је имао храбрости да о томе говори на отворен начин.

„Наслушао сам се безброј јунака, који су увек спремни туђим грудима и срцем да нешто бране, а када су они у питању увек ће за себе добру хладовину да пронађу“, рекао је Вучић.

Са друге стране, каже, није присталица оних теорија које мисле „одреците се свега и тако ћете да добијете све“.

„Мислим да су ствари много сложеније и да треба да уђемо дубински у све детаље, ја сам у тим разговорима пет година… Нас неколико је који смо у томе пет година, у сваком детаљу, сваком привредном субјекту на КиМ, у Газиоводама, у Валачу… Када уђете у све то онда видите колико је то сложен, компликован и велики проблем“, рекао је предсендик Србије.

Он је нажначио да се грађанима мора рећи шта је то што све зависи од КиМ и од нашег односа према КиМ.

„Сви говоримо само о српском интересу и шта добијамо у тернутку, а мислим да је важно да са Албанцима имамо добре односе, да их уредимо једном за свагда, а не да држимо замрзнут конфликт“, рекао је Вучић.

„Још од Санстефанског мира и Берлинског конгреса 1878. године, стварање Прве призренске лиге, па друге 1943. и треће 1946. године, за коју каже нисмо ни знали да је формирана, али нас је коштала много тога, јер су је формирали у Њујорку и данас држе добар део Конгреса и Сената под својом контролом и лобијем, а ми то нисмо ни примећивали јер се догађало далеко од нас и нисмо се бавили тиме“, навео је Вучић.

Све се то, каже, дешавало вековима и конфликт са Албанцима траје много дуго, и много нас кошта.

„Данас је моја обавеза да водим рачуна и о државној каси, она би, шта год и на који год начин да решимо, била значајније пунија. То је ситница у односу на положај нашег народа, али положај нашег народа треба да буде бољи и да се они осећају сигурније и безбедније“, рекао је Вучић.

Он је истакао и да решавање, дугорочно, односа са Албанцима ослобађа огромну енергију и огроман простор у коме Албанци више не лобирају против нас, нити ми против њих, већ можемо заједно да лобирамо за Западни Балкан, и, на пример, приближимо велику луку као што је Драч.

„Вашој земљи је лак пролаз до ње. Истовремно, њима отвара путеве кроз Србију, где ће да праве бизнис и остављају новац на путевима за западну и централну Европу уместо стсо иду три дана дуже преко Црне Горе и Хрвтаске“, појаснио је Вучић.

Страшно је важно, назначио је, да имамо добре односе са Албанцима, јер је то нација у нарастању, за разлику од неких других нација, па и наше, које су у опадању. Зато ћемо, истиче, морати код себе нешто да променимо да бисмо могли да опстанемо и као економија и као држава.

„Оптимиста сам по том питању и мислим да ћемо успети у наредном периоду кад се будемо озбиљније тиме бавили. Мораћемо да изградимо више стратешких партнесртава и приљатељстава, уместо што смо градили непријатељства“, казао је председник Србије.

То, подвлачи, није увек лако и нико то не мора да му говори, јер је и сам био онај који се најоштрије супротстављао идејама које су биле антисрпске у претходном перидоу.

„Сви ти јунаци, имао сам оне који су ми држали придике…Можете чак да питате господина Дачића о томе, а када дође до тога да то треба да саопштите Кетрин Ештон, да саопштите међународним званичницима, онда сви погну главу и ћуте, јер нико не сме ништа да каже. Онда је Вучић ту да буде најоштрији и најпрљавији и да се бори за своју земљу и то је мој посао и то ћу увек да радим. Само желим да људи размишљају о својој будућности“, рекао је Вучић.

ЗАШТО ИКЕА НИЈЕ ДОШЛА 2000. И ЗАШТО ЈЕ САДА У СРБИЈИ

Александар Вучић је изразио задовољство почетком рада шведске компаније Икеа у Србији и истакао да је то својеврстан симбол и показатељ стања економије и друштва, стања уопште у нашој земљи.

„Не мислим да је Икеа највећи, нити је близу највећег економског успеха који је наша земља направила у последњих неколико година“, приметио је Вучић, али и указао да је њено појављивање на неком тржишту или одсуство са тог тржишта својеврстан симбол и показатељ стања ствари.

„Икеа је симбол другачијег начина размишљања и живота“, објаснио је.

Он је, уочи сутрашњег почетка рада робне куће шведске компаније код Београда, истакао да није случајно то што је Икеа сада дошла у Србију, као што није случајно што није дошла раније, нарочито од 2000. године, када је показала такво интересовање.

„Није лако испунити све њихове услове, али да је важно да они могу да разговарају са онима који нису корумпирани, који хоће да решавају проблеме“, рекао је српски председник.

„Долазак Икее значи да се сада налазимо на добром путу и да смо почели да се мењамо“, истакао је.

ЖЕЛЕ СЛАБУ СРБИЈУ ДА БИ ДРУГИМА БИЛО ЛАКШЕ

Вучић је изјавио да многе западне земље желе слабљење снаге и позиције Владе Србије и слабљење неговог ауторитета као председника државе „зато што би тада другима било лакше“ и како би Србија била лака монета за поткусуривање. То се, рекао је, може видети из изјава разних представника администрација западних земаља.

На питање како види медијске наводе да је амерички званичник Брајан Хојт Ји поручио српској опозицији да на изборе иду у једној колони како би га срушили, Вучић је рекао да нема потврду да се то заиста догодило, али и да не види зашто би се издвајао само представник америчке адмнинистрације.

„Имате више представника различитих западних администрација. Они знају да неки не могу да победе, јасно им је. И, не желе они не знам чију победу, већ желе слабљење владе Србије, слабљење личног ауторитета мог, као председника, зато што би тада другима било лакше“, рекао је председник.

Како је рекао, зато је захвалан грађанима Србије јер виде колико је важно да Србија има снагу и буде јединствено и снажно представљена, а не да буде слаба.

ПРОМЕНА УСТАВА И ЕВРОПСКИ ПУТ

Уколико не будемо имали снаге да променимо Устав, а у овом тренутку изгледа да немамо довољно снаге, онда ће и наш европски пут да буде заустављен, уверен је Александар Вучић.

„Они који хоће да га мењају, они би уствари да Србија нестане с Косова, а они који неће да га мењају, они би да све остане као што је данас. У том зачараном кругу, ви не можете да пронађете решење“, рекао је председник Србије.

Он је рекао да њему не пада на памет да намеомену највишег правног акта:

„Да имамо октроисани устав и да га на силу доносимо уз малу већину у Народоној скупштини, не пада ми на памет“, подвукао је Вучић.

Устав, каже, треба да буде резултат широког концензуса народа, после озбиљних дебата и расправа и искључиво у интересу Србије, а не било којих других међународних фактора.

„Ми смо данас под великим притиском великих сила, ја то по први пут на овакав начинм говорим. Више је немогуће да се појавите било где на западу а да вас не питају за Русе, да вам Руси не замерају што нешто нисте урадили, а што они сматрају да је интерес, а против чега је запад… Мислим да је највећа тековина коју смо успели да успоставимо у последњих пет година – да имамо независну земљу и независну државу, суверену државу у одлучивању“, назначио је председник.

ПОЛИТИКА ОСТАЈЕ – НЕЗАВИСНА, СТАБИЛНА И ЕКОНОМСКИ ЈАКА СРБИЈА

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас да се његова политика, коју наставља да води, може сабрати у три кључне речи: независна, стабилна и економски јака Србија.

„Моје су три кључне поруке – Србија ће чувати своју независност, своју војну неутралност и своју сувереност у одлучивању. Под број два, Србија ће чувати мир и стабилност и разговарати са свима у региону, да имамо мир и да имамо загарантовану будућност за нашу земљу. Под три, Србија ће наставити да привлачи инвеститоре, радити на развоју предузетничког духа у самој Србији и уверен сам да ће економске прилике у Србији бити све боље и боље, што ће видети људи крајем године у повећању плата и пензија.

И сасвим сам сигуран да ће добро разумети нашу озбиљност и одговорност и да ће то да поштују“, рекао је Вучић за Пинк тв.

Он је захвалио грађанима што су, упркос кампањи и некредибилним информацијама на интернету, грађани подржавали његову политику, односно не лаке одлуке и не лака политичка решења, а нису подржали оне који су поручивали – гласајте за нас па ћете живети лакше и боље и гласајте за нашу комбинацију…

Грађани су, каже, гласали за тешке мере и увек ће им бити захвалан јер су показали ту врсту зрелости, посвећености, озбиљности и одгворности и захваљујући њима Србија је на добром путу.

„Ми се не играмо будућношћу Србије“ рекао је председник Србије.

Уз три кључне поруке, има, каже, још једну, а то је: „да ћемо покушати да помогнемо очувању идентитета нашег народа“.

Извор: Tanjug