Свет

Језиво! СВЕТСКИ ЛИДЕРИ У СТРАХУ, СВЕ СЕ ГЛАСНИЈЕ ПРИЧА О СПОРАЗУМУ: Да ли свет очекује друга глобална пандемија? Ево о чему је реч!

Британски премијер Борис Џонсон, немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и други светски лидери позвали су на глобални споразум како би се државе заштитиле од пандемије корона вируса, слично споразуму након Другог светског рата, пише “Дејли мејл”.

Док су земље суочене са вакцинашким национализмом и сукобима, лидери су упозорили на изолационизам и описали пандемију као “оштар и болни подсетник да нико није безбедан док сви нису безбедни”, наводи се у писму које је упућено новинама широм света.

Лидери су такође ургирали на нову еру солидарности спрам “највећег изазова глобалној заједници од 1940-тих”.

Група од 24 светска лидера – и шеф Светске здравствене организације др Тедрос Адханом Гебрејесус – позвали су на склапање новог међународног споразума, сличног оном након Другог светског рата кад су земље сарађивале зарад општег добра.

Тада су, након ратниз разарања из два светска рата, лидери дошли до мулилатералног Система, наводи се у саопштењу објављеном на француским, шпанским и немачким новинама.

“Циљеви су били јасни – окупити земље заједно, отклонити искушење изолационизма и национализма, окренути се изазовима који се могу постићи само заједно у духу солидарности и сарадње – наиме мир, просперитет, здравље и безбедност”.

“Споразум би требало да доведе до више заједничке и подељене одговорности, транспарентности и сарадње у међународном систему са својим правилима и нормама”.

“Дејли мејл” указује да је писмо упућено док се земље сукобљавају око залиха вакцина док неке брзо напредују са програмима вакцинације, попут Британије. Прошлог месеца је Џонсон позвао лидере Г7 да подрже нови глобални пандемијски споразум о дељењу здравствених података између земаља.

Група се сложила да испита потенцијалну вредност те идеје и дискутоваће о томе на самиту у Корнволу у јуну. До тога је дошло након свађе око порекла корона вируса и забринутости да је Кина задржавала информације и приступ установама.

Светски лидери су закључили да је, без обзира на порекло вируса, друга глобална пандемија неминовна.

Од почетка пандемије до данас у свету је заражено више од 128 милиона људи, док је умрло скоро три милиона, подаци су портала Worldometers.info.

 

Извор: Блиц.рс