Регион Србија

Ово су сви чекали! СРПСКИ ТУРИСТИ МОГУ У ГРЧКУ ПОД ОВИМ УСЛОВИМА! Ево шта вам је потребно!

Грчки министар туризма Харис Теохарис изјавио је данас да је циљ те земље да се отвори за странце 14. маја, као и да Грчка улаже максималне напоре како би сваки грађанин Србије могао да ужива у безбедном одмору у Грчкој.

Он је у разговору за Танјуг изразио наду да се неће дуго чекати на добре вести и да ће та земља ускоро бити у прилици да објави одреднице по којима ће се одвијати туристички саобраћај између Грчке и Србије ове сезоне.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Циљ је да угостимо сваког путника који је, сертификовано, здрав. Односно, сваког туристу који је вакцинисан или има негативан резултат теста на ковид-19 или има антитела на вирус. Поред тога, обављаћемо насумичне провере путника који стижу у нашу земљу. Истовремено, очекујемо да ћемо постићи вакцинацију запослених у области туризма, као и спровођење веома учесталих здравствених прегледа“, рекао је Теохарис.

Он је подвукао како ће Грчка признати и руску вакцину „Спутник В“, чиме је разрешио дилеме хоће ли Грчка признавати вакцинацију цепивима још нерегистрованим у ЕУ.

– За улазак ће требати или вакцинација, или негативни ПЦР тест, или потврда о присуству антитела, док Атина препознаје руску вакцину Спутник В упоредо са осталим европским рекао је Теохарис.

Он је ипак препоручио туристима да се вакцинишу, пошто ће им то олакшати живот – вакцинисани неће морати да пролазе кроз различите провере и формалности.

– Вакцинација није обавезна за туристе, али ће их спасити од низа формалности. Није обавезно бити вакцинисан, али особе које су се вакцинисале неће морати да имају негативан тест и неће бити подвргнуте проверама. Туриста може ући у нашу земљу без обавезе да се тестира сваки пут кад лети – рекао је грчки министар за интервју за РИА Новости.

Ипак, иако ће се вакцине „Спутник В“ признавати као валидно цепиво, потврде о вакцинацији ће се пре пута морати превести на енглески језик, из техничких разлога. Према његовим речима, туристи из Србије не представљају само битан део туристичког тржишта, већ се дочекују с љубављу, попут држављана Грчке.

– Пре пандемије, у нормалној туристичкој сезони, Грчка би угостила више од милион посетилаца из Србије. С обзиром на то да је наша земља једно од најпопуларнијих дестинација за велики део српског народа, грчка држава је септембра 2020. године легално ратификовала споразум Грчка-Србија за даље јачање билатералних односа, посебно у области туризма. Овај споразум је већ почео да се примењује у пракси, а резултати ће бити видљиви у наредним месецима“, каже грчки министар.

Тренутно, истиче Теохарис, услови за улазак српских туриста у Грчку уређени су општим правилима за све државе чланице како их је дефинисала Европска унија. Како каже, грчко Министарство је у сталној комуникацији са Србијом и постоји блиска сарадња на нивоу министарстава, националних туристичких организација и других.

„Као што сам рекао, наше земље повезују везе искреног и дубоког пријатељства, што је идеална подлога за удружене напоре Грчке и Србије, да заједно изађу из тунела ове врло непријатне здравствене авантуре“, рекао је Теохарис.

Говорећи о сезони 2021. године, Теохарис каже да Грчка у рукама има два веома важна алата која у потпуности мењају „услове игре“ – вакцине и брзе тестове, који су гаранција за свакога ко жели да путује ове године у Грчку.

„То је гаранција да ћемо се бринути о њима као што бринемо о себи, како би, потпуно сигурни у своју здравствену безбедност, уживали у јединственом искуству одмора у Грчкој. Наш главни циљ је првенствено безбедност сваког туристе, сваког запосленог, сваког грађанина“, рекао је он.

Говорећи о ковид пасошима, он је казао да Грчка подржава идеју потврда о вакцинацији која није пасош, а штити право људи на слободно кретање.

„Верујемо да потврда о вакцинацији одмах решава вишеструке проблеме и олакшава формалности, у корист свих укључених – али углавном путника. Грчка снажно подржава потврду о вакцинацији, управо зато што она није пасош и штити право људи на слободно кретање“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг/ РИА Новости