Србија

ПРЕДСЕДНИК УДРУЖЕЊА: Сваки клуб дугује за порезе и струју по 80.000 евра, УГОСТИТЕЉИ ОВО НЕ МОГУ ДА ИЗДРЖЕ

Миша Релић, председник Удружења ноћних барова и клубова Београда каже за Курир да ће угоститељи изудржати још максимално две недеље, а после тога не гарантује да неће бити протеста због мера кризног штаба.

– Одговорни смо, поштујемо животе наших гостију и борбу доктора, тако да у наредних 10-14 дана сигурно неће бити протеста, а за после не могу да гарантујем, јер ми удружени угоститељи Србије, као и евент индустрија Србије, одлуке доносимо гласањем, а већина је у овом тренутку за протест – каже за Курир Релић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он истиче да ноћни барови и клубови не раде већ 12 месеци тако да су најновије мере само продужетак агоније „у којој је дозвољено много тога, почевши од тржних центара, скијалишта, па прећутних дозвола за рад појединим локалима, градског саобраћаја, обданишта, школа…, а све се ломи на леђима угоститеља који не раде или раде са 20% капацитета“.

– Гледајући из угла здравља нације, ми подржавамо ове мере, ако треба и „локдаун“, али тражимо хитну и директну помоћ угоститељству, а пре свега оним најоштећенијим – ноћним клублвима и баровима као и „ивент“ индустрији, јер само те две групације од потпуно забрањених нису добиле ни једног динара помоћи. Невероватно, зар не? – каже Релић и додаје:

– Лопта је код министра финансија Синише Малог. Он директно одлучује о нашој судбини. Имао сам квалитетан састанак са премијерком Аном Брнабиц 27. јануара, одмах сутрадан заказан ми је и састанак у министартсву финансија. Предао сам захтеве о којима сам разговарао са премијерком, али ево ни 45 дана касније нисмо добили из министарства финансија.

У угоститељству у Београду је, како наводи, било 60.000 људи, а према последњим информацијама нема их више од 48.000 – а то је 48.000 угрожених породица, а биће их још, нажалост, и то јако брзо.

– Просечан клуб дугује држави, која му је забранила рад, за локалне таксе, порезе, струју и доприносе за раднике који не раде, око 80.000 евра по објекту. Ресторани раде са 20% капацитета јер нема поенте пословати до 20х, нема вечере, а ми живимо од вечере. Кафићи су, такође, у губитку, немам тачне податке, али они можда и могу да опстану јер су нешто мањи трошкови, али минус је свима загарантован – истиче Релић.

Извор: Курир.рс/Ј.С.С.