Регион Србија

РЕГИОН У ШОКУ! Медији тврде: Хрватска војска немоћна пред ВОЈСКОМ СРБИЈЕ!

Хрватска војска немоћна је пред Војском Србије, пише хрватски лист „7Дневно“ и у прилог томе истиче да српска војска пролази кроз „богате периоде набавке врхунске опреме“.

Позивајући се на податак портала „Firepower“, који од 2006. објављује листу најмоћнијих војски света, лист пише да је Војска Србије по снази за два места претекла Хрватску војску и сада је на 61.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лист констатује да су Хрватску војску уништиле године неулагања и да је стога потребо донети стратегију безбедности.

– Хрватска нема оружје и опрему којом може да неутрализује предност Србије. Од војске се очекује да закључа ваздушни простор, а не да гради хотеле и хангаре – пише лист и са жаљењем констатује да је „ово наговештај поремећаја који тек долазе у наредним годинама“.

Уз подсећање да је пре четири године било све другације, да се чекивала трансформација Хрватске војске у малу, добро опремљену по свим стандардима НАТО, лист пише да је све остало само на најавама.

Подсећају да су два пута пропали или одлагани планови о набавци вишенаменског авиона, противваздушна одбрана је, кажу, остала пусти сан, нису обновљене ракетне способности морнарице, а није било ништа од значајније модернизације одавно застарелих М 84 тенкова.

– С друге стране Србија је, очигледно, модернизацију својих снага осмислила много пажљивије и реалније – пише лист и напомиње да су се у Хрватској многи смејали када је Србија набавилала половне МиГ-ове из Русије и Белорусије.

Срби су, истиче се, предано радили и на обнављању противваздушне одбране која је слојевита, а системи су набављени и са Истока и са Запада.

Србија је, кажу, од Француза купила системе „Мистрал“, од Руса „Панцир С1″, а од Кинеза системе ФК-3.

– Србија је обилно искористила могућност војних набавки с једне и друге геополитичке стране и у обнови хеликоптерске флоте, па су од Руса набавили моћне хеликоптере Ми-35 и Ми-17, а из Немачке Ербасове Х-145“, пише лист.

Ту слободу наваке Србија је, истичу, искористила и у процесу набавке беспилотних летелица, па су од Кинеза купили њихове Ћ-92А, а у преговорима су са Турском о куповини њихових дроновима Бајрактар ТБ2.

Додају и да је набавка модернизованих радара омогућила ношење далекометних ракета, што је утицало да, како кажу, Србија постане значајан фактор у окружењу.

Указују и да према последњим информација Србија води интензивне преговоре са Израелом о набавци дронова типа „Херон“.

Истичу да не треба занемарити чињеницу да Србија самостално производи оклопна возила “Лазар“, али и самоходне хаубице „Нора Б-52″ у калибру 155мм.

– У свим преговорима о набавци војне технике Срби су водили рачуна да пренесу део технологије коју могу искористити и у свом Војно-техничком институту“, наводи лист и констатује да је тако Србија куповину беспилотних летелица из Кине искористила за унапређење сопствене беспилотне летелице „Пегат“, а противваздушне системе „Мистрал“ везали су уз развој топничко-ракетног система кратког домета „Пасарс“.

Ако се, указују, све наборјено реално сагледа, чудно је што разлика између две војске није још већа.

– Притом треба имати на уму да српски председник Александар Вучић најављује даља улагања у војску и нове набавке које би требало да гарантују неутралност Србије у НАТО окружењу – наводи „7Дневно“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг