Србија

ШОКАНТНА ПОРУКА ДР САЗДАНОВИЋА: Мораћете сами да обезбедите гробно место, погребну опрему и свештеника

Мораћете сами да обезбедите и ваше гробно место, вашу погребну опрему и вашег свештеника, јер овај вирус убија и ту приче нема, рекао је јутрос за РТС вршилац дужности директора КЦ Крагујевац Предраг Саздановић.

Оштра изјава др Саздановића изазвала је буру у јавности и на друштвеним мрежама. Иако су и његове колеге претходних дана и недеља покушале да укажу да је ситуација у болницама драматична, чини се да је ово најоштрија порука коју смо чули.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта је др Саздановић тачно рекао?

– Држава је обезбедила све. Уводи се терапија антителима, а доступни су и респиратори, рентген машине, „хај-флоу“ машине, најмодернији лекови, цео систем има велику подршку. Држава неће моћи да вам обезбеди, мораћете сами да обезбедите и ваше гробно место, вашу погребну опрему и вашег свештеника, јер овај вирус убија и ту приче нема. Све ван тога су приче, једноставно су празне и не одговарају истини – истакао је Саздановић.

Колико је драматично у Крагујевцу?

Према речима Др Саздановића – јако. Тачније, стање је алармантно.

– Ситуација је алармантна, као свуда у Србији. У овом тренутку имамо преко 70 пацијената који траже озбиљну респираторну подршку. То значи да је минимум кисеоника преко 35 посто. То су неинванзивне вентилације, ‘хај-флоу’ машине, све оно што је држава обезбедила и обезбедила нам је комфор да радимо, али нам становништво уопште не помаже – нагласио је.

Нагласио је да је у КЦ Крагујевац тренутно на лечењу 257 пацијената што је највише у овом таласу. У децембру је било више пацијената, али са другачијом клиничком сликом. Због свега поменутог од сутра ће Клиника за психијатрију у Крагујевцу бити део ковид система.

Додатни притисак на болничке капацитете ствара и то што се у Клинички центар у том граду довозе и најтежи пацијенти од Аранђеловца до Новог Пазара, док се пацијенти из Јагодине, Ћуприје и Параћина пребацују у ковид болницу у Крушевцу.

И Београд, који је највеће жариште, почео је да враћа одређене болнице у ковид систем попут КБЦ Звездара и Земун.

Ковид болница која је саграђена у престоници са идејом да растерети систем, скоро је пуна.

– Тражила сам од лекара да ми доставе тачан број, колико је људи за 13 недеља легло код нас. У питању је 4.500 пацијената. Ми смо отворили још 11 интензивних нега, још 400 кревета сам пустила у рад. Ситуација је толико напета, пренапрегнута, да ја другу реч немам осим застрашујуће – рекла је пре неколико дана др Аџић Вукичевић.

Само једно решење

Лекари данима апелују да је решење само једно – вакцинација.

– Вакцина је наш једини излаз и не постоји други, јер вирус неће тек тако нестати већ ће бити овде још доста дуго – рекао је пре неколико дана заменик генералног директора Универзитетског клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић.

Извор: Блиц