Србија

ТРАНСКРИПТИ ПРИСЛУШКИВАНИХ РАЗГОВОРА ВУЧИЋА НОШЕНИ ДИЈАНИ ХРКАЛОВИЋ? Како је обављено уклањање доказа, материјал СПАЉЕН!

Фото: Јутјуб

Особе које су биле задужене за нелегално слушање телефонских разговора морале су да их прекуцају, направе транскрипт, све то одштампају и предају ономе ко је тај налог издао, што је, по свему судећи, бивша секретарка у МУП

Материјал о прислушкиваним телефонским позивима председника Србије Александра Вучића, по свему судећи, завршавао је код бивше државне секретарке у МУП Дијане Хркаловић, наводе саговорници Курира након потврде министра унутрашњих послова Александра Вулина да су „транскрипти нелегално прислушкиваних разговора ношени појединим високим функционерима МУП“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када би транскрипте прочитао онај ко је наредио прислушкивање, документа су спаљивана како би се прикрио траг, открива извор Курира близак МУП.

Прочитај па уништи

– Особе које су биле задужене за нелегално слушање телефонских разговора имале су обавезу да их прекуцају, да направе транскрипт, па да онда то одштампају и предају оној особи која је тај налог издала. Како не би били откривени у овој нелегалној радњи, чинили су све да иза себе не остављају трагове и да све материјалне доказе униште. Тако је највећи део одштампаних папира с транскриптом Вучићевих разговора након читања био спаљиван. Хиљаде папира је тако спаљено чим би се информације прочитале – открива наш саговорник.

Да све упућује на то да иза неовлашћеног прислушкивања председника Вучића и његове породице стоји Хркаловићка, сматра Светозар Вујачић, специјални саветник министра полиције. Он пак верује да је било још више прислушкиваних разговора од 1.572, колико је званично откривено.

По чијем налогу

– МУП је све доказе из истраге доставио тужилаштву, обухваћена су 1.572 незаконито прислушкивана разговора, али то не значи да се на том броју стало. Вероватно их је било више, али полиција још томе није ушла у траг. Цела група оних који су то неовлашћено радили била је у оквиру МУП, не у БИА. Прислушкивање је рађено по налогу Дијане Хркаловић, и то је на саслушању рекао начелник који је смењен. Да ли је Дијана то радила самоиницијативно или је и њој неко наређивао, тек ће се утврдити. Формалноправно, њој је могао да наређује само министар – каже Вујачић и додаје да је у тој мрежи било више особа, али да треба разликовати извршиоце од наручилаца.

Мрежа завере

Бивши шеф београдске полиције Марко Ницовић не искључује могућност да су поверљиви подаци прикупљани и за стране службе:

– Прво је питање да ли су све спалили и уништили од информација које су прикупили. Може да се деси да је то неко намерно архивирао за себе, било је ту више људи, од шефа, оног ко је то анализирао, оног ко је слушао, оног ко је куцао, штампао, па и курир који је то достављао. Може да се деси да неко и даље чува осетљиве податке, а постоји могућност да је све то ношено странцима и да је то једна врста завере. Хркаловићка то није користила сама, добар део осетљивог материјала је вероватно ишао и странцима.

Извор: Екипа Курира