Србија

УДАРНО! Порука новог премијера: Нема компромиса са Србијом, идемо до изнемоглости

Приштина — Новоизабрани косовски премијер Аљбин Курти тврди да је Приштина већ направила компромис с Ахтисаријевим планом и поручује да то више неће чинити.

„Нећемо правити ниједан други компромис, то мора јасно да се каже за сваким столом“, рекао је Курти представљајући програм владе у парламенту привремених приштинских институција, преноси приштинска „Коха диторе“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курти је навео да без, како се изразио, „признавања стварности независног Косова и прихватања истине од стране Србије“ не може бити нормализације односа, преноси Косово онлајн.

Он је рекао да Приштина и Београд имају отворена питања која треба решити дијалогом, али је додао да се не може постићи њиедан напредак ако не постоји напредак у решавању судбине несталих на КиМ.

„Наше суседске односе ћемо унапредити кроз реципроцитет. Пут ка интеграцији у ЕУ може бити изазован, али нема алтернативе“, поручио је Курти и позвао на „јединство против Србије“.

„Морамо бити јединствени против Србије. Захтеваћемо парламентарну расправу до изнемоглости. За будућност деце морамо пронаћи координацију. То морамо пронаћи и у сектору безбедности. Такође ћемо тражити координацију за фонд здравственог осигурања“, рекао је Курти након што је изгласан.

Додао је да ће његова влада сарађивати са опозицијом и цивилним друштвом. „Ово је велика одговорност, па се очекује да будете добро припремљени. Водићемо се принципима и вером. Морате да радите све док имате мандат да докажете да сте заслужни на положајима на којима сте постављени“, рекао је Курти.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг