Србија

Велика туга! ПРЕМИНУО АНДРИЈА ЗАФРАНОВИЋ!

Фото: pixabay.com

Један од највећих филмских и ТВ монтажера Андрија Зафрановић преминуо је у 72. години. Зафрановић је радио на неким од највећих филмских остварења југословенске и српске кинематографије, попут „Балканског шпијуна“, „Оца на службеном путу“, „Дома за вешање“, „Карауле“ и многим другим. Добитник је три пулске Златне арене.

Андрија Зафрановић рођен је у Масленици 15. августа 1949. године. На филмској и ТВ монтажи дипломирао је и магистрирао 1975. године на Академији уметности у Прагу, коју су такође завршили бројни знаменити редитељи попут Горана Марковића, Горана Паскаљевића, Емира Кустурице, Рајка Грлића, Срђана Карановића и његовог брата Лордана Зафрановића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током година стекао је статус једног од највећих филмских и телевизијских монтажера, а радио је и као драматург. Био је редовни професор и шеф катедре на Факултету драмских уметности, а од 2009. и редовни професор ФАМУ у Прагу.

Радио је на многим филмовима и ТВ драмама и сарађивао са великим бројем редитеља. У његовом опусу су се, између осталих, нашли култни филмови Балкански шпијун, Чудо невиђено, Отац на службеном путу, Дом за вешање, Аризона дрим, Краљевски воз, Вечерња звона, Халоа празник курви, Караула, Чаруга, Џозефин, Јагуаров скок, Октоберфест, Енклава, Устав Републике Хрватске, Име народа, Бићемо прваци света, Краљ Петар Први.

Осим филмова, радио је и на ТВ драмама – Љубав у једанаестој, Зовем се Ели, Свињски отац, Човек који је појео вука…

 

 

 

 

 

Фото: pixabay.com

Извор: РТС