Србија

ХАОС НА ХОРГОШУ: Стотине камиона направило колону од 15 километара, неће да плате нови ХАРАЧ

Неколико стотина камионџија стоји у колони дужој од 15 километара на Хоргошу јер одбијају да плате ново уведену „таксу“ од 1.500 динара без пореза, што је око 1.700 динара укупно, сазнаје „Блиц Бизнис“.

Како сазнајемо, тренутно, су на граници пуни и паркинг и међузона, а колона је са мађарске стране дуга преко 15 километара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Полиција преусмерава све што може на гранични прелаз Келебија“, каже нам Ненад Здравковић, заменик генералног директора „Милшпеда“.

Удружење транспортера је на седници УО донело одлуку да сви превозници возачима издају наредбу да паркинг места на Хоргошу под наплатом користе само уколико имају своје личне потребе.

– Уколико постоји присила плаћања услуге која није коришћена, пријавити од кога су условљени (полиције, царине, шпедитера, запослени у терминали РСБ… Зато обавестите све возаче који не паркирају на паркинг местима која су под наплатом на терминалу Хоргош јер не желе ту услугу, да се од петка 9. априла зауставе испред рампе и сачекају излазак без плаћања, као и да ће сваки вид репресије над возачима и уцењивање бити пријављено надлежним органима – наводи се у одлуци Удружења транспортера у коју смо имали увид.

Пословно удружење превозника Међународни транспорт саопштило је данас да су њихова возила и роба привредника и грађана коју превозе задржана на граничном прелазу Хоргош зато што неће да плате паркинг приватној компанији која је, како наводе, ту поставила своју рампу.

Председник Управног одбора овог удружења Неђо Мандић је за Тањуг рекао да на граници због тога стоји 300 до 500 камиона.

Навео је, такође, да је рампа предузећа Терминали СРБ на улазу у Србију из Мађарске за сва теретна возила постављена пре неколико дана.

„Баријере-рампе се подижу само уколико се плати харач који се прикрива под називом “коришћење паркинга“, иако возила уопште не користе паркинг“, наводи се у саопштењу овог пословног удружења.

Додаје да је данас након покушаја да преваре превознике и подизања рампи на одређено време, поменута фирма наставила са наплатом уласка возила у Србију.

„Зато је терминал практично затворен, јер возила која нису користила паркинг не напуштају терминал, пошто неће да плате непостојећу услугу“, наводе превозници.

Извор: БлицБизнис