Свет

НЕМАЧКИ МИНИСТАР ЗДРАВЉА ДЕЛИ ВАКЦИНИСАНЕ И НЕВАКЦИНИСАНЕ: Ко је примио обе дозе, моћи ће код фризера у продавницу, а у супротном…

Фото: Pixabay.com

Људи који су потпуно вакцинисани можда ће ускоро моћи да поврате личне слободе и врате се уобичајеном животу, рекао је немачки министар здравља Јенс Шпан, преноси „Дојче Веле“.

Немци који су вакцинисани могли би да избегну мере „тврдог локдауна“ две недеље након што приме и другу дозу вакцине, додао је он.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док Немачка покушава да појача програм вакцинације у јеку трећег таласа корона вируса, државни и сваезни лидери очајнички покушавају да нађу начин да се живот бар делимично врати у нормалу.

Шпан је истакао да би људи који су примили обе дозе вакцине ускоро могли да путују, посећују продавнице и одлазе код фризера без рестриктивних мера каква је примера ради показивање негативног брзог теста.

„Свако ко је у потпуности вакцинисан у будућности би могао да се третира као неко ко има свеж негативни тест“, рекао је министар за „Билд ам Соннтаг“.

Он је додао да се овакав потез очекује тек када се заврши трећи талас корона вируса, а након што се преиспита додатно ублажавање мера закључавања – укључујући отварање услужних делатности уз употребу брзих тестова.

Основа за оваква план је процена тамошњих стручњака коју су поднели у извештају Федералном министарству здравља. Немачки Институт Роберт Кох (РКИ) за контролу болести саопштио је да потпуно вакцинисани људи више не би требало да иду у карантин.

Из Института поручују да вакцинисане особе 15 дана након друге дозе имају мање шансе да пренесу вирус него особа без симптома која је управо добила негативан резултат на антигенском тексту.

Шпан је додао и да је више од 12 одсто Немаца примило бар прву дозу вакцине, односно више од 10 милиона грађана.

Извор: С.М.П./zena.blic.rs