Русија Свет

ОВО НИЈЕ ОЧЕКИВАО! Путин му се директно обратио: Руски лидер питао Бајдена ко је хтео да убије Лукашенка!

Председник Русије Владимир Путин је у недавном телефонском разговору са америчким колегом Џозефом Бајденом поставио питање око припремања америчких тајних служби атентата на Лукашенка. Путин није добио никакав одговор од Бајдена.

На белоруском каналу ОНТ у суботу увече емитована је специјална репортажа у којој се говорило о припреми атентата на Лукашенка, киднаповању његових синова као и покушају државног удара.

Терористичке акције су планиране у јуну и јулу. За Лукашенкову отету децу је већ било припремљено склониште у Гомељској области. Једна од варијанти коју су разрађивали била је да се за време војне параде у Минску деветог маја убије Лукашенко.

Лукашенко је оценио да америчке тајне службе не би могле да организују атентат на председника неке државе а да за то немају одобрење председника САД Џозефа Бајдена. У кординисаној акцији белоруских и руских служби у Москви су ухапшени неки адвокат Јуриј Зенкович који има не само белоруско него и америчко држављанство као и политиколог и књижевник Александар Федута (56). Осим њих ухапшен је у Минску опозиционар Григориј Костусев.

Адвокат Јуриј Зенкович је у Москву дошао из САД преко Пољске. Он је планирао да се сретне и са незадовољним генералима који би се прикључили акцији ликвидације Лукашенка. Иначе адвокат Зенковић се у САД бави добијањем америчког држављанства Белоруса који желе да живе у тој земљи.

Полиција има снимке које потврђују да су ухапшени завереници детаљно разрађивали план како да ликвидирају Лукашенка. Зенкович и Федута су се срели у Москви у једном ресторану јер су били свесни да би их у Минску одмах ухапсили.

Завереници су планирали да заузму радиостаницу и ТВ канал са којег би се обраћали народу после атентатата на Лукашенка а полицији и војсци су намеравали да предложе да буду лојални новим властима.

О хапшењу људи који су припремали атентат Лукашенко је испричао својим новинарима за време суботње акције пролећног чишћења града и сађења дрвећа.

Лукашенко је упозорио западне службе и њихове плаћенике ако покушају да изведу неку сличну акцију одговор ће бити жесток. Белоруски председник је испричао да је друга група завереника већ припремала оружје али су на време похапшени.

 

Извор: Новости.рс