Србија

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! Метеоролог најавио велике промене у температури: Ово је детаљна прогноза за празнике!

Почетком недеље захлађење уз кишу повремено. Средином недеље осетно топлије, али нестабилно, док се у петак рачуна на премештање хладног фронта уз пљускове и освежење

После сунчане недеље, од сутра следи нова промена времена, коју је објавио метеоролог Марко Чубрило на својој Фејсбук страници. Већ у току ноћи преко северних предела региона ће уз повећање облачности почети умерен северни ветар, али ће се углавном задржат суво време.

Над западним, северозападним, северним и средишњим пределима, данас претежно облачно и релативно свеже, понегде уз кишу или редак пљусак. Над јужним и југоисточним пределима више сунца уз топлије време. На северу и западу максимум од 9 до 14, а над јужним и југоисточним пределима и до 19 степени Целзијуса. Над северним и средишњим пределима ветар слаб до умерен североисточни, а јужније углавном слаб, промењљив.

У уторак над средишним, западним, југозападним и северозападним пределима региона претежно облачно и релативно хладно местиично уз кишу, а понегде преко 1000мнв може бити и суснежице или снега. Над осталим пределима мало до умерено облачно и углавном суво уз ређу појаву локалних пљускова и дуже сунчане интервале.

Над северним, западним и средишним пределима региона максимум од 8 до 13, а над јужним пределима од 15 до 19 степени Целзијуса.

Разлика у температури ће бити последица разлике у ваздушним масама чија ће се граница налазити над нашим регионом. Севернији и западнији део региона ће до среде бити под утицајем хладног ваздуха са северозапада, док ће јужни и југоисточни предели врло брзо (већ у уторак ујутро) ући у топао сектор циклона који ће се развијати над западним Европом и Медитераном.

У другом делу наредне недеље утицај топлог ваздуха ће се проширити над цео регион те ће до петка после подне преовлађивати променљиво облачно и осетно топлије, али и врло нестабилно јер ће осим топлог ваздуха са југозапада притицати и врло нестабилна ваздушна маса.

Код оваквог струјања највећи део влаге, а уједно и нестабилности ће се јављати над брдско-планинским делом региона, где тих дана може бити и врло јаких конвективних развоја уз снажне грмљавинске пљускове и локалне непогоде. Северније ће нестабилности бити знатно мање, али и тамо понегде део тих конвективних развоја може донети изоловане, али јаке грмљавинске пљускове.

У уторак над јужним делом региона ветар умерен јужни и југоисточни, док ће северније ветар бити источни и североисточни. У среду ће се топло јужно струјање проширити над цео реигон, а над кошавским подручјем (посебно над југоистоком Баната) пролазно може бити јаке, топле, кошаве.

Максимуми у порасту и коначно ће често бити преко 20 степени Целзијуса, а понегде уз сунчано време и фенски ефекат јужног ветра могу бити и преко 25 степени Целзијуса, шро се већ класификује као „летњи дан“.

У петак ће се преко региона премештати хладан фронт тог циклона доносећи нестабилно време уз грмљавинске пљускове и локалне непогоде са окретањем ветра на јак западни, али детаљније о распореду тих нестабилности тек око среде следеће недеље. Са фронтом стиже и свежији ваздух те ће се у петак максиму кретати од 15 на северозападу до око 25 на југоистоку региона.

За 1. мај и Ускршње празнике по јулијанском календару највероватније промењљиво облачно и мало свежије уз појаву локалних пљускова, посебно 01. маја. Максимуми углавном до 14 до 18 степени Целзијуса, а ветар умерен до појачан, северозападни.

Око 05. мај је могуће ново, јаче погоршање уз кишу и грмљавинске пљускове, док дугорочни прогностички материјал за сада до 10. маја нема сигнал за неку конкретнију стабилизацију и отопљење.

Од сутра поново доста хладно, посебно над севером и западом региона, а у другом делу недеље осетно топлије, али нестабилно.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2021.
П У С Ч П С Н
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930