Србија

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! Метеоролог најавио велике промене у температури: Ово је детаљна прогноза за празнике!

Почетком недеље захлађење уз кишу повремено. Средином недеље осетно топлије, али нестабилно, док се у петак рачуна на премештање хладног фронта уз пљускове и освежење

После сунчане недеље, од сутра следи нова промена времена, коју је објавио метеоролог Марко Чубрило на својој Фејсбук страници. Већ у току ноћи преко северних предела региона ће уз повећање облачности почети умерен северни ветар, али ће се углавном задржат суво време.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Над западним, северозападним, северним и средишњим пределима, данас претежно облачно и релативно свеже, понегде уз кишу или редак пљусак. Над јужним и југоисточним пределима више сунца уз топлије време. На северу и западу максимум од 9 до 14, а над јужним и југоисточним пределима и до 19 степени Целзијуса. Над северним и средишњим пределима ветар слаб до умерен североисточни, а јужније углавном слаб, промењљив.

У уторак над средишним, западним, југозападним и северозападним пределима региона претежно облачно и релативно хладно местиично уз кишу, а понегде преко 1000мнв може бити и суснежице или снега. Над осталим пределима мало до умерено облачно и углавном суво уз ређу појаву локалних пљускова и дуже сунчане интервале.

Над северним, западним и средишним пределима региона максимум од 8 до 13, а над јужним пределима од 15 до 19 степени Целзијуса.

Разлика у температури ће бити последица разлике у ваздушним масама чија ће се граница налазити над нашим регионом. Севернији и западнији део региона ће до среде бити под утицајем хладног ваздуха са северозапада, док ће јужни и југоисточни предели врло брзо (већ у уторак ујутро) ући у топао сектор циклона који ће се развијати над западним Европом и Медитераном.

У другом делу наредне недеље утицај топлог ваздуха ће се проширити над цео регион те ће до петка после подне преовлађивати променљиво облачно и осетно топлије, али и врло нестабилно јер ће осим топлог ваздуха са југозапада притицати и врло нестабилна ваздушна маса.

Код оваквог струјања највећи део влаге, а уједно и нестабилности ће се јављати над брдско-планинским делом региона, где тих дана може бити и врло јаких конвективних развоја уз снажне грмљавинске пљускове и локалне непогоде. Северније ће нестабилности бити знатно мање, али и тамо понегде део тих конвективних развоја може донети изоловане, али јаке грмљавинске пљускове.

У уторак над јужним делом региона ветар умерен јужни и југоисточни, док ће северније ветар бити источни и североисточни. У среду ће се топло јужно струјање проширити над цео реигон, а над кошавским подручјем (посебно над југоистоком Баната) пролазно може бити јаке, топле, кошаве.

Максимуми у порасту и коначно ће често бити преко 20 степени Целзијуса, а понегде уз сунчано време и фенски ефекат јужног ветра могу бити и преко 25 степени Целзијуса, шро се већ класификује као „летњи дан“.

У петак ће се преко региона премештати хладан фронт тог циклона доносећи нестабилно време уз грмљавинске пљускове и локалне непогоде са окретањем ветра на јак западни, али детаљније о распореду тих нестабилности тек око среде следеће недеље. Са фронтом стиже и свежији ваздух те ће се у петак максиму кретати од 15 на северозападу до око 25 на југоистоку региона.

За 1. мај и Ускршње празнике по јулијанском календару највероватније промењљиво облачно и мало свежије уз појаву локалних пљускова, посебно 01. маја. Максимуми углавном до 14 до 18 степени Целзијуса, а ветар умерен до појачан, северозападни.

Око 05. мај је могуће ново, јаче погоршање уз кишу и грмљавинске пљускове, док дугорочни прогностички материјал за сада до 10. маја нема сигнал за неку конкретнију стабилизацију и отопљење.

Од сутра поново доста хладно, посебно над севером и западом региона, а у другом делу недеље осетно топлије, али нестабилно.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс