Србија

ВЕЛИКА ТУГА! Преминуо Миломир Гашић!

Фото: Pixabay.com
Фото: pixabay.com

Редовни професор Факултета за машинство и грађевинарсво у Краљеву, у пензији, проф. др Миломир Гашић изненада је преминуо у својој 71. години и сахрањен је у Краљеву.

Рођен је у Ратају, код Александровца, 1950. године, а по дипломирању на Машинском факултету у Београду запослио се у Индустрију “14. октобар” у Крушевцу, а затим је у Ваздухопловом заводу “Мома Станојловић” у Београду радио на пословима главног технолога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После магистратуре и доктората на матичном факултету је започео и веома успешниу универзитетску каријеру.

Био је дугогодишњи шеф Катедре за тешку машиноградњу, шеф Центра за грађевинску и транспортну механизацију и декан Машинског факултета у Краљево у више мандата, а биран је и за наставника на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Током каријере, био је члан Савета Универзитета у Крагујевцу, члан Матичног научног одбора за машинство, члан Националног просветног савета Републике Србије, председник Републичке комисије за стандарде грађевинских машина и Матичног научног одбора за машинство Министарства науке Републике Србије, Од 2016. године, био је члан Академије Руске федерације, одсек за квалитет, што је једно од највећих признања које се може добити, а постао је и почасни доктор наука Руског Државног универзитета Вороњеж.

Боравио је на специјализацијама у Енглеској и у САД, као и на стручним усавршавањима у бројним европским државама. Аутор је неколико универзитетских уџбеника, бројних научних и стручних радова објављиваних на домаћим и страним научним скуповима, у врхунским домаћим и страним часописима. Био је и члан Уређивачког одбора угледног научног часописа ИМК “14. октобар“. Биран је и за члана Стручног већа за техничко‐технолошке науке Универзитета у Крагујевцу, вршиоца дужности председника Академије струковних студија Шумадија са седиштем у Крагујевцу и у чланство бројних других комисија и тела на свим нивоима друштва, као и у уређивачке и организационе одборе многих научних скупова, у земљи и иностранству.

Добитник је Октобарске награде града Београда за најбољи дипломски и Светосавске повеље Универзитета у Крагујевцу.

Можда му је најдража обавеза била у време ангажовања у КК “Машинац” из Краљева, када је са огромном љубављу и с пуно енергије обављао дужност председника Клуба. Сигурно ће га се с радошћу, али и с великом тугом, сетити неки од наших кошаркашких репрезентативаца и врхунских играча пониклих у том клубу. А волео је и добро је играо фудбал, шах, стони тенис.

Проф. др Миломир Гашић био је омиљен наставник и колега и као такав остаће у најлепшој успомени колегама и бројним генерацијама студената, али и својим Жупљанима, Крушевљанима и Краљевчанима. Био је ожењен и отац двоје деце.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс