Свет

ДА ЛИ ЋЕМО ПРИМАТИ КОКТЕЛ-ВАКЦИНЕ? Научници објавили прве резултате истраживања на људима! Ево шта то значи!

Научници и доктори све чешће говоре о испитивању могућности мешања различитих вакцина како би се продужило трајање имунитета, створило више антитела и можда и јачи одговор на заразније варијанте корона вируса. Зато се спроводе бројне студије, а објављени су први резултати једне од њих

Широм света су у току испитивања последица давања једне врсте вакцине за прву дозу, а друге врсте за другу дозу, како би се утврдило да ли их то чини бољим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Једна од тих студија наводи да је већа могућност да одрасли пријаве блаже до умерене нуспојаве након што узму дозу АстраЗенекине вакцине, па затим дозу Фајзер/Бајонтекове.

Грозница, главобоља и болови у мишићима забележени су чешће када се комбинују дозе различитих вакцина. Све нежељене реакције биле су, међутим, краткотрајне, без других здравствених проблема, преноси ББЦ.

– То је заиста интригантно откриће, а не нешто што смо нужно очекивали – рекао је проф. Метју Снејп са одељења за истраживање вакцина на Оксфорду и један од вођа истраживања.

Канадске провинције Онтарио и Квебек рекле су да планирају да мешају вакцине у блиској будућности, услед несигурности око пошиљки вакцина АстраЗенека и забринутости због ретких крвних угрушака.

Студија коју је водио Универзитет у Оксфорду регрутовала је 830 добровољаца старијих од 50 година.

Очекује се да ће своје прве пуне резултате објавити у јуну. Али прелиминарни подаци сада су објављени у медицинском часопису Лансет.

Један од 10 добровољаца којима су дате две дозе АстраЗенеке у размаку од четири недеље пријавио је грозницу – али ако су добили једну АстраЗенекину вакцину и једну Фајзерову, било којим редоследом, удео се попео на око 34%.

– Исте стварне разлике виђене су и код других симптома као што су грозница, умор, главобоља, малаксалост и болови у мишићима – рекао је професор Снејп.

– Оно што нам ово истраживање говори јесте да не бисте желели да вакцинишете одељење препуно медицинских сестара истог дана (мешаним дозама различитих вакцина), јер ћете следећег дана можда имати више изостанака – рекао је он.

Кинези разматрају комбиновање вакцина

Техника „секвенцијалне вакцинације“ или мешање доза из две различите вакцине већ је истражена у клиничким испитивањима од стране неких глобалних произвођача вакцина против ковид-19, укључујући и оне у Кини.

У међувремену су кинеске здравствене власти навеле да разматрају комбиновање вакцина како би се повећала ефикасност. Синовак и Синофарм, два кинеска произвођача која су заједно извезла стотине милиона доза широм света, кажу да размишљају да комбинују своје вакцине са онима из других компанија.

Шеф кинеског Центра за контролу и превенцију болести Џорџ Гао рекао на медицинској конференцији да ефикасност кинеских ковид-19 вакцина „није велика“ и да би Кина требало да размотри опције попут мешања доза помоћу различитих вакцина да би се потенцијално повећала њихову ефикасност.

Гаови коментари били су у супротности са кинеским државним наративом о њеним домаћим вакцинама, које су највиши кинески званичници већ дуго промовисали као високо ефикасне и моћне алате у заустављању пандемије ковид-19.

У марту је Медицинско одељење Универзитета Хонг Конг објавило да регрутује учеснике за тестирање у којем ће се мешати дозе кинеске вакцине Синовак и Фајзер/Бајонтекове вакцине, пренео је Глобал тајмс.

Др Иван Хунг, професор на хонгконшком универзитету и саветник градског одговора на ковид-19, рекао је крајем марта да ће истраживање бити важно како би се утврдило да ли мешање убода вакцине јача имунитет против ковид-19. Али рекао је да због недостатка клиничких података тренутно не препоручује да Хонг Конг меша дозе вакцине.

Друга испитивања мешовитих вакцина такође су у току у другим деловима света где се користе различите врсте вакцина.

Кинеска Кансино Бајолоџикс је, како се извештава, укључена у разговоре са руским произвођачима вакцина Спутњик В ради спровођења испитивања ефекта када се користи једна доза кинеске и једна доза руске вакцине.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер