Србија

МИНИСТАР МАЛИ САОПШТИО ЛЕПУ ВЕСТ: „Петочланој породици минимум 500 евра помоћи од државе“

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да данас почиње исплата једнократне новчане подршке за Србе на Косову и Метохији.

У питању су 100 евра за сваког грађанина, укључујући и децу, односно 200 евра у случају да је лице незапослено.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Реч је о једнократној новчаној помоћи којом Србима на Косову и Метохији желимо да покажемо да нису сами и да је њихова држава ту за њих. Као што смо и обећали, сви наши грађани који живе на Косову и Метохији добиће по 100 евра новчане подршке, укључујући и децу. Уколико је реч о незапосленом лицу, оно ће добити 200 евра“, објаснио је министар Мали, додајући да је за ову меру из буџета опредељено око 1,5 милијарди динара.

Он је напоменуо да је ова мера помоћи, која се спроводи у оквиру трећег пакета подршке привреди и грађанима за ублажавање последица пандемије коронавируса, донета на иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића.

Министар је навео пример да ће, захваљујући овом виду подршке, петочлана породица добити минимум 500 евра помоћи од државе, а ако је неки њен члан незапослен и више, што нису занемарљиви износи.

Подсетићу вас и да су сви наши грађани на Косову и Метохији који имају важећу личну карту, могли да се пријаве и за 30+30 евра новчане помоћи, а да од 1. јуна могу да се пријаве и за 3.000 динара колико ће добити сви који до 31. маја буду вакцинисани бар једном дозом било које од доступних вакцина.

Синиша Мали је истакао да је нашим грађанима на Косову и Метохији потребна континуирана помоћ и подршка, те да је циљ Владе Републике Србије побољшање квалитета њиховог живота и отварање нових радних места, како би наши људи остали на својим вековним огњиштима.

Шта ће се градити?

Према речима министра Малог, ребалансом буџета за 2021. годину издвојена су значајна средства за пројекте помоћи и подршке српском народу на Косову и Метохији.

„Средства су намењена како за финансијску помоћ грађанима, тако и за капиталне пројекте као што су изградња нових болница, вртића, образовних установа“, рекао је министар финансија.

Како је објаснио, у Косовској Митровици ће бити изграђена зграда у коју ће бити смештен ректорат, а нове зграде добиће Економски, Правни и Природно-математички факултет. Министар је рекао и да ће бити изграђена нови Клиничко-болнички центар у Грачаници, да ће бити реконструисан Клинички центар у Косовској Митровици, као и да се гради Институт за судску медицину у Косовској Митровици.

Он је подсетио и да се наставља са стамбеним збрињавањем српског становништва на Косову и Метохији, па ће тако ове године бити изграђено 17 нових зграда са по 12 станова од око 65 квадрата у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку.

Остала помоћ

Говорећи о даљој динамици исплате новчане подршке у оквиру трећег пакета мера, министар Мали је навео да ће у среду, 26. маја, почети исплата друге рате секторске подршке за регистроване аутопревознике, у износу од 600 евра по аутобусу.

Такође, 8. јуна ће бити исплаћена половина минималне зараде за предузетнике и фирме које се за то пријаве до 31. маја, а средином јуна ће бити исплаћена и помоћ за незапослене у износу од 60 евра.

Осим наведених мера, сви који се до 31. маја вакцинишу бар једном дозом вакцине добиће 3.000 динара. Пријава ће бити могућа од 1. до 15. јуна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92